Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låga lärarlöner i Sollefteå

Lärarnas riksförbund hävdar att löneutvecklingen för lärare i Sollefteå usel. Enligt kommunen stämmer inte statistiken. Men Lärarförbundet, det större av två lärarfackförbund, håller med sina kollegor.
– Det ser illa ut i Sollefteå, säger Mikael Nordendahl, från Lärarförbundet Sollefteå.

Annons

Statistik kan naturligtvis vändas och vridas lite hur som helst. Men Nordendahl har tittat i den lönerevision som Lärarförbundet själva genomfört och i den hamnar Sollefteå kommun bland de 20 sämsta kommunerna i landet för 2012 och 2013. Både vad gäller löneutveckling och faktiska löner.

– Det är ingen överraskning för oss. Vi vet att det är så och så här har det varit länge. Jag har dessutom jämfört oss med jämförbara kranskommuner och vi ligger lägre än dem också, säger han.

Lärarförbundet befarar att det kommer bli svårrekryterat i Sollefteå kommun framöver. Detta samtidigt som pensionsavgångarna de närmaste åren kommer att bli många.

– Jag har ingen exakt siffra. Men ett 50-tal lärare kommer att gå i pension de kommande åren och det blir svårt att ersätta det kompetenstappet. Arbetsgivaren borde vara orolig, säger Nordendahl.

Lärarförbundet befarar att det kommer bli huggsexa om de nyutexaminerade lärarna och att då konkurrera med de löner som Sollefteå kommun har går inte.

Varför tror du att lönerna är så låga?

– Vi får höra att det inte finns några pengar. Men det handlar om att prioritera. Skolan är viktig och vill man prioritera den så kan man det, säger Mikael Nordendahl.

I kontakterna med arbetsgivaren är det två frågor som ständigt är aktuella. Det är lönenivån och arbetsbelastningen. Förhandlingarna inför nästa års löner pågår för fullt just nu och tanken är att man ska vara klar under april månad.