Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag som ska fria Berlusconi på gång

Annons

Det italienska parlamentet gav på onsdagen ett första godkännande till en lag som drastiskt förkortar rättsprocesser. Förslaget som drivits på av premiärminister Silvio Berlusconi sägs vara skräddarsytt för att stoppa de rättsprocesser som just nu drivs mot honom.

Senaten, där de Berlusconi-trogna är i majoritet, godkände på onsdagen förslaget som sägs vara en av de mest radikala reformerna av Italiens tungrodda rättssystem sedan slutet på Andra världskriget. Röstsiffrorna blev 163 mot 130.

Förslaget ska nu vidare till underhuset där det förutsätts få grönt ljus.

I förslaget ingår en preskriptionstid på maximalt tio år. Om en person inte fällts inom den tiden ska denna automatiskt frikännas.

På grund av lagens retroaktiva effekt skulle förslaget, om det blir antaget, innebära att två korruptions- och skattefuskåtal mot Berlusconi, som nekar till alla anklagelser, automatiskt avskrivs.