Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag ska reglera USA:s finanssektor

Det amerikanska representanthuset har godkänt den mest genomgripande regleringen av finanssektorn sedan den stora depressionen på 1930-talet. En reglering är ett av president Barack Obamas viktiga politiska mål.

Ledamöterna godkände lagen med röstsiffrorna 223-202. Debatten fortsätter nu i senaten som dock inte väntas ta upp behandlingen förrän efter årsskiftet.

Enligt beslutet ska ett råd med representanter för olika myndigheter få till uppgift att bland annat övervaka systematiska ekonomiska risker, ingripa mot hedgefonder och kreditinstitut, inrätta ett konsumentorgan för finanssektorn, utsätta centralbankens penningpolitik för kongressens fingranskning.

Obama fick ärva recession och räddningspaket på mångmiljardbelopp för bolag som AIG och Citigroup efter George W Bush, och Demokraterna är därför angelägna om att hindra en upprepning.