Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lady Gaga sålde bäst på nätet

Den digitala musikförsäljningen fortsätter att växa. Förra året såldes musik för 30 miljarder kronor över nätet, enligt nya siffror från branschorganisationen Ifpi.

Den internationella musikindustrin är fortsatt bekymrad över fildelningen men kan glädja sig åt den digitala försäljningen av musik har rejäl fart.

I fjol såldes musik genom digitala kanaler för 4,2 miljarder dollar, omkring 30 miljarder kronor, en ökning med ytterligare 12 procent jämfört med året innan, enligt Ifpis globala rapport om digital försäljning. Sedan 2004 har den digitala försäljningen exploderat med en ökning på 940 procent.

"Under 2009 kom för första gången mer än en fjärdedel av musikbolagens intäkter från digitala kanaler", säger Ifpis vd John Kennedy i rapporten.

Cd-skivor säljer sämre

För första gången har också den digitala försäljningen av enstaka låtar passerat gränsen 1,5 miljarder exemplar. Bästsäljaren är Lady Gagas "Poker Face" som såldes 9,8 miljoner gånger över nätet. Tvåa var Black Eyed Peas med "Boom Boom Pow", 8,5 miljoner och Jason Mraz "I'm Yours" med 8,1 miljoner digitalt sålda exemplar.

På USA-marknaden är den digitala försäljningen numera uppe i 40 procent. Men totalt sett är skivbolagsdirektörerna är ändå inte särskilt nöjda eftersom försäljningen av fysiska cd-skivor fortsätter att slakna.

De globala årssiffrorna är ännu inte klara men Ifpi bedömer redan nu den totala musikförsäljningen kommer att minska för tionde året i rad.

Sverige föredöme

I rapporten presenteras Sverige som ett föredöme eftersom försäljningen ökade totalt och även av fysiska cd-skivor. Ifpi tror att införandet av Ipredlagen kan ha haft betydelse eftersom den ledde till minskad fildelning. Samtidigt ser det ut som fildelningen i Sverige numera har ökat igen, bedömer Ifpi.

Piratnedladdningen är ett stort hinder för marknadstillväxt och den måste hejdas, anser Kennedy. Därför efterlyser Ifpi nu handling från regeringar för att stoppa nedladdningen. Kennedy uppskattar också att Frankrike, Sydkorea och Taiwan infört tuffare lagar som kräver att internetleverantörer agerar mot nedladdning.