Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för ESC-fest i ruffigt varv

Annons

Ruffiga varvshallar andas varken konfetti eller schlagerfest. Men det är precis så atmosfären ska vara när ett öde industriområde byter skepnad och blir Eurovision Island i Köpenhamn.

Danskarna är djärva i ett försök att bräcka ESC-finalen i Malmö.

Det är en utmaning att göra Eurovision Song Contest (ESC) direkt efter Sverige, som gjorde det fantastiskt och bjöd på mycket nytänkande. Men vi vill inte stå i skuggan av det svenska utan göra det ännu bättre och annorlunda, säger Jan Lagermand Lundme.

Han är showchef på Danmarks Radio och lite förenklat kan man kalla honom för den danska motsvarigheten till svenske schlagergeneralen Christer Björkman.

Taxichauffören skakar förtvivlat på huvudet. En massa stängsel och ett gytter av ödetomter och övergivna lokaler gör det svårt att följa GPS:sens utstakade väg till Refshaleøen. Vad som i dag är ett slags ingenmansland blir i maj den plats som 125 miljoner tv-tittare riktar blickarna mot under Danmarks Eurovision. Det blir området som tusentals schlagerfans ska besöka med fjäderboor runt halsen och glittriga utstyrslar. Flera moderna arenor i hela Danmark besegrades av de omkring 50 år gamla, rostiga och råa B&W-hallarna i Köpenhamns hamninlopp.

Närmare publiken

När vi valde varvet tvingades vi också tänka mer kreativt. Detta passar vår ambition att stärka tävlingsmomentet i showen och komma ännu närmare deltagarna. I det här råa rummet rymmer vi en tävling och kommer inte bara att bjuda på det som glänser, säger Jan Lagermand Lundme.

Modigt värre, tycker norrmannen Jon Ola Sand, EBU:s chef för schlager-EM. För några veckor sedan kollade han läget i värdstaden, för att få ett hum om scenen och den grafiska profilen.

Ni vågar tänka stort och det gillar jag. B&W-hallarna ger en helt annan dimension till tävlingen, löd Jon Ola Sands omdöme till Danmarks Radio.

"Join us" är nästa års ESC-slogan. Kort och gott ligger fokus på att publiken ska dränkas i känsloyttringar - inte bara den glädje och eufori som vi är så vana vid i sammanhanget. Artisternas pirr när rösterna räknas kommer att märkas. Artisternas vrede när de missar en finalplats ska också synas. Och allt däremellan.

Fler känslor

Eftersom vi förstärker tävlingsmomentet får vi fram mer svett, blod och tårar. Vi vill visa hur mycket som står på spel för deltagarna och deras länder. Detta har jag tidigare saknat i tävlingen, säger Jan Lagermand Lundme.

Snart kommer publik och fans i hela Europa att involveras i danskarnas arbete att förnya tv-sändningarna i maj. Men på vilket sätt är ännu höljt i dunkel.

Det här ska bli den mest närvarande och involverande showen. I varje sändning ska det finnas en akt som fans och tittare bidrar till. Snart börjar vi be om deras hjälp, säger Jan Lagermand Lundme.

Mitt emot, på andra sidan kanalen i inre Köpenhamn, sitter Den lille havfrue på sin sten - som alltid omsvärmad av turister. Just nu är det ganska svårt att föreställa sig hur horder av turister ska flytta sig hit i stället - till det gråa och råa. Men färjor i skytteltrafik ska göra det enklare att komma hit sjövägen.

Många hotell ligger längs kanalen och det ska utnyttjas, säger Lagermand Lundme.

Norden hyllas

Loreen är med på ett hörn i den danska showen. Som läktare. Alla nordiska ESC-vinnare har nämligen fått en läktarsektion uppkallad efter sig.

Det är en hyllning till tidigare vinnare. Och så känns det mycket trevligare att hänvisa publiken till "Sektion Loreen" i stället för "Sektion A".

Förra gången Danmark stod i spetsen för Eurovision Song Contest rimmade två programledare sig igenom hela programmet. Den tvisten har såväl hyllats som sågats sedan dess. Danmarks Radios showchef har lovat att det inte blir några nya rim. Men han vill inte avslöja om det blir en eller två värdar.

Vi är i gång med processen och många kriterier ska uppfyllas. Men den svenska värdinnan Petra Mede var fullständigt fantastiskt, dels för att hon bidrog med humor och dels för det skickliga allvaret vid poängutdelningen, säger Jan Lagermand Lundme.

Taxichauffören som äntligen hittat fram till B&W-hallarna blir varse om vad som händer med byggnaden i maj, att han sannolikt får många körningar till området under ESC. Och så skakar han ännu mer på huvudet.

Mer läsning

Annons