Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laddade för prickskytte

Det började i liten skala i höstas.

Men under våren har intresset exploderat.

Nu skjuter mer än 50 invandrarungdomar prick på skidskyttebanan i Sollefteå.

Clarifications regarding cited "sniper training" article

Maria Ibrahim laddar geväret och lägger sig ned på den gröna gummimattan. Hon siktar noga och länge innan hon skjuter mot den klassiska måltavlan med fem svarta prickar.

De vita locken trillar på plats ett efter ett. Fem träffar av fem möjliga.

– Jag tycker att det här är en bra aktivitet, säger hon.

– Det är kul att lära sig skjuta och vi har roligt tillsammans. Vi skrattar väldigt mycket. Om det här fortsätter till hösten kommer jag absolut att vara med!

Över 50 invandrarungdomar har hittat till skidskyttebanan på Hallstaberget. Hans Nauclér, som håller i kursen tillsammans med Björn Lindblom och Birgit Höglin, är väldigt nöjd.

– Redan till provträffen i mars kom mer än 50 ungdomar från hela världen – Syrien, Afghanistan, Afrika, Sydamerika. Och det har hållit i sig. De är intresserade och väldigt duktiga, och att några kommer från krigshärjade områden har aldrig varit ett problem.

Samtliga ungdomar går på det individuella programmet på gymnasieskolan, inriktning språk. Lärare Birgit Höglin pekar ut flera fördelar.

– Det är ju mycket mer än själva sporten, säger hon.

– Här får de prata svenska i andra sociala sammanhang, träffa nya människor och umgås i andra former. Det är bra inte minst för ordförrådet. Dessutom är det noga med disciplin och säkerhet, också det en nyttig erfarenhet.

Hans Nauclér håller med.

– Just säkerheten är väldigt viktig. Den tummar vi inte på!