Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läckan skedde vid vattentäkt

Den skogsmaskin som körde fast i Gerdal kunde ha ställt till problem för dricksvattnet i Ö-vik då incidenten inträffade i ett skyddsområde.

– Det var turligt att det inte var dieselolja som läckte ut, säger miljöinspektören Lars-Gunnar Olsson.
Under torsdagen berättade Allehanda.se om en 30 ton tung skogsmaskin som tvärdök ner i jorden i Gerdal. Det pågick ett förarbete för en senare plantsättning på Holmen Skogs mark. En liten skogsbäck som normalt bara är vattenfylld under tidig vår och sen höst hade på grund av det rikliga regnet gjort att marken plötsligt gav vika.
Ett par hundra meter medströms ligger produktionsbrunnar för dricksvatten till kommunen, och ytterligare 400 - 500 meter bort några fler. I värsta fall hade utsläppet kunna gjort att dricksvattnet i kommunen drabbats.
– Vi bedömer att det inte är någon fara för vattnet, dels med tanke på mängden (drygt 30 liter) och den gynnsamma terrängen med mycket torv som suger upp. Dessutom var det en miljögodkänd hydraulolja, så det var tur att det inte var dieselolja som läckte ut, säger kommunens miljöinspektör Lars-Gunnar Olsson.
Föroreningen inträffade inom ett skyddsområde.
– Förorenas mark ska man sanera vart det än händer, det är ingen skillnad för att det är inom ett skyddsområde, förutom att det blir fler efterkontroller.
För att säkerställa att marken är okej saneras jorden på all hydraulolja som läckt ut. Det kommer även göras fältanalyser på plats för att vara helt på det klara med att jorden inte förorenats av oljan.