Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Satsa även på högpresterande elever – spetsutbildning skapar möjligheter

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

I dagens skola slösar vi bort möjligheter för de allra mest studiebegåvade och högpresterande eleverna. Vi lägger stora resurser på elever som har det svårt, och det ska vi göra. Men vi behöver också se att det finns en annan grupp elever som skulle kunna gå fortare fram, lära sig mer och prestera mer.

Spetsutbildning innebär att elever på högstadiet kan läsa på gymnasienivå och att elever på gymnasiet kan läsa högskolekurser. De som läser högskolekurser ska också få meritpoäng när de ansöker till högskolan.

Försök med spetsutbildningar infördes för gymnasieskolan 2009 och för grundskolan 2012.

Spetsutbildning leder till en bättre kunskapsutveckling för eleverna och skulle leda Ö-viks skolor framåt.

Vi Liberaler menar att erfarenheterna är så goda att det är dags att permanenta detta och att bygga ut det kraftig.

I dag är det omkring 3 000 elever som går en spetsutbildning inom grund- och gymnasieskolan. I ett första steg borde vi kunna utöka det till det dubbla.

Socialdemokraterna ser inte behovet av fler spetsutbildningar, vilket inte förvånar då partiets skolpolitik oftast handlar om att ge solidariskt jämndålig undervisning. Med våra förslag vill vi i stället ge varje elev de bästa möjligheterna och de största utmaningarna. Spetsutbildning leder till en bättre kunskapsutveckling för eleverna och skulle leda Ö-viks skolor framåt.

Ett exempel är hockeygymnasiet i Örnsköldsvik som har fostrat ett antal bra hockeyspelare. Skulle våra lokala Socialdemokrater nöja sig med att låta hockeyns talanger enbart spela hockey på idrottslektionen? Knappast. Ett annat exempel, självklart kan vi på samma sätt få fram fler bra matematiker om det fanns en spetsutbildning i matematik.

Bror och Iréne Wallström,

kandidater kommunfullmäktige

Nr 4 och 5, Liberalerna Örnsköldsvik

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel