Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Lagen om valfrihet, LOV, kan vara en kvalitetshöjare

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Angående S: Nej, vi vill inte införa LOV i Örnsköldsvik – vi ska vara en av Sveriges bästa arbetsgivare  publicerad 13 augusti.

Majoriteten med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har starkt deklarerat att man inte tänker införa LOV i Örnsköldsvik. Lagen innebär att människor som till exempel har hemtjänst skulle kunna välja vem som ska utföra tjänsten och den som har matlåda levererad kan välja vem som lagar maten.

Argumentet som används till största delen är att det ska vara förbjudet och fult med vinster i välfärden.

Den som driver ett företag gör det av en orsak. Man vill göra en insats och tjäna sitt levebröd. De flesta företag inom denna sektor är småföretagare som brottas med debet och kredit varje dag och som tvingas anpassa sig efter rådande arbetssituation då det kommer till antalet anställda. Varje sunt företag har en liten buffert på kontot för att kunna hantera svängningar i konjunkturen så vinster måste få finnas. 

Faktum är att kommunen brottas med problem inom omsorgen då det kommer till personalkostnader och arbetsmiljö. 

I de två senaste boksluten ser vi att sjuktalen och övertiden drar iväg inom omsorgen och orsaken är svårigheter att rekrytera personal, samtidigt som det finns arbetslös ungdom med flera.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Jag har själv vikarierat i kommunal verksamhet och sett brister. Sovande jour i undermåliga sängar, tröghet mot överarbetade enhetschefer med mera. 

Med en korrekt utförd upphandling som har bra kravstyrning och uppföljning kan småföretagare göra ett gott jobb, och medborgarna ha den omsorg de själva vill ha med mindre problem. Det är min liberala övertygelse. 

9 september är det dags att rösta. Jag väljer valfriheten och Liberalerna.

Magnus Melin,

plats 1 på Liberalernas lista för kommunfullmäktige i Örnsköldsvik

 

Läs även: Rätt till valfrihet inom hemtjänsten - även i Örnsköldsvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel