Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Inget mer hattande och dattande – dags att Arbetsförmedlingen kapar ner och startar om

Replik på S: Vi satsar hellre på en bättre arbetsförmedling än privatiseringar och Ledare: Arbetsförmedlingen ska inte läggas ner utan göras om.

Det mest utelämnande jag har varit med om var den period jag stod utan arbete. När jag behövde vända mig till en myndighet för att kunna betala mina räkningar. Som politiker kan jag inte se arbetslöshet som statistiska siffror. Jag måste se kvinnan, mannen, personen som har ett liv att leva, som har drömmar och förhoppningar.

Arbetsförmedlingen ansvarar för en av de absolut viktigaste trygghetssystemet i den svenska välfärden. Oavsett hur dess företrädare vill dela upp sin omsättning och oavsett hur bra jobb de anställda gör så har Riksrevisionen vid ett flertal tillfällen poängterat att Arbetsförmedlingen behöver effektiviseras och bättre värdera om insatserna är värd kostnaden.

Arbetsförmedlingen har nästan 15 000 anställda, 8 400 arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingens undersökningar visar att av dem som lämnat myndigheten för ett arbete uppger endast fyra procent att en arbetsförmedlare bidragit till den processen. Det kan inte anses vara kostnadseffektivt.

Vi Liberaler anser att Arbetsförmedlingen har behov av nystart med nödvändig rationalisering.

Våra arbetsgivare, kommuner och regioner sjösätter på löpande band projekt för att lösa Arbetsförmedlingens uppdrag. I Västernorrland finns projekt för jobb till medflyttande, för kompetensmatchning med mera. Vissa projekt sker i samverkan med Arbetsförmedlingen. Men många gånger tar skattebetalarna lokalt hela kostnaden för att matcha invånarnas kompetens med arbetsgivarnas behov.

Vi Liberaler anser att Arbetsförmedlingen har behov av nystart med nödvändig rationalisering. Vi vill även se en arbetsmarknadspolitik som ger var och en en möjlighet att själv betala sina räkningar.

Vi vill inte att staten hattar och dattar med en av våra viktigaste sociala försäkringar. Staten måste fokusera på personer som står längst ifrån arbetsmarknaden. Våra skattebetalare ska inte betala dubbelt för att lösa lokala behov eller behöva ta kostnader som näringslivet redan i dag är beredda att betala för.

Erica Markusson,

riksdagskandidat

Liberalerna Västernorrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel