Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Det kostar skjortan att ha patienter på sjukhuset som i stället hör hemma på vårdcentralen

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Utmaningen är stor när det saknas mer än 50 procent av familjeläkarna på vårdcentralerna och resurserna är de lägsta i Sverige. När Västernorrland dessutom har den kortaste medellivslängden i landet, har vi mycket att jobba med!

Om Region Västernorrland inte prioriterar att förstärka och utveckla primärvården kommer det aldrig att bli ordning på varken ekonomin eller vårdköerna. Att ha patienter på sjukhuset som egentligen hör hemma på vårdcentralen kostar skjortan. Och inte blir det bättre vård heller, när det är på vårdcentralen man ser till hela människans vårdbehov.

■ Modernisera vårdcentralen genom att jobba med ny teknik. Självklart ska du, om du vill, få välja att träffa din doktor i mobilen.

■ Inför husläkare och börja med kroniker och äldre.

■ Gör vårdcentralen kvällsöppen och inför lättakut.

■ Se till att det finns äldremottagning som är expert på de äldres sjukdomar med mera.

Vården i Västernorrland måste utvecklas och resurserna anpassas efter befolkningens behov. Jag vill vara med och leda den förändringen.

Ingeborg Wiksten

Regionrådskandidat, Liberalerna

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel