Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Därför måste Arbetsförmedlingen läggas ned

Klyftorna växer mellan den som har och den som inte har ett jobb. Klyftorna växer också mellan dem som är födda här och dem som har flytt hit. I dag har 4 206 personer i Västernorrland varit utan ett arbete i över ett år. Av dessa är 2 353 födda utanför Sverige. Det är vårt gemensamma samhällsproblem att bidragsberoendet växer och nu krävs insatser som gör att fler lyckas få in en fot på arbetsmarknaden och därmed uppleva arbetsplatsens gemenskap.

En sak är uppenbar: Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form är inte svaret på detta samhällsproblem. Endast två av tio svenskar har förtroende för Arbetsförmedlingen. Enligt Demoskop anser endast 17 procent att Arbetsförmedlingen är bättre på att förmedla jobb än vad en platsannons i tidningen presterar. Varken företag, arbetslösa eller kommuner är nöjda med Arbetsförmedlingen. När många företag säger att de undviker myndigheten vittnar det om en förtroendekris.

Men de svaga resultaten talar sitt tydliga språk: det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form.

Samhället ska ha höga förväntningar på att människor söker arbete och gör sitt yttersta för att försörja sig själv. Därför är det allvarligt att Arbetsförmedlingen också misslyckas med att kontrollera att de arbetssökande som får ersättning från samhället faktiskt aktivt söker arbete. I år kostar Arbetsförmedlingen ungefär 80 miljarder kronor per år. Det motsvarar mer än tre gånger vad polisen omsätter. Men de svaga resultaten talar sitt tydliga språk: det är dags att lägga ner Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form.

Vår utgångspunkt är tydlig: Det är alltid bättre att ha ett jobb även om lönen är lägre, än att gå arbetslös. Det ska alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. Passivt bidragsberoende ska brytas genom att det ska vara obligatoriskt för kommunerna att ställa krav på motprestation – ett aktivitetskrav på arbetsföra människor med försörjningsstöd att genomföra praktik eller att man som arbetssökande ska söka arbete utanför kommungränsen.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Det är en gåta att Socialdemokraterna låter Arbetsförmedlingens svaga resultat pågå år efter år.

Det är en gåta att Socialdemokraterna låter Arbetsförmedlingens svaga resultat pågå år efter år. I stället för att göra det enklare för småföretag att anställa genom regelförenklingar och billigare kostnader envisas regeringen med arbetsmarknadspolitiska program som sköljer över företag med administration. Nu behövs en nystart för jobbpolitiken där antalet arbetsmarknadspolitiska program minskar och politiken fokuserar på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Låt fler, även privata matchningsaktörer, vara med och förmedla arbete. Sverige behöver en ny jobbpolitik där Arbetsförmedlingen inte är svaret på hur vi skapar fler jobb.

Erica Markusson

riksdagskandidat, Västernorrland (L)

Said Abdu

arbetsmarknadspolitisk talesperson (L) 

Mats Persson

ekonomisk politisk talesperson (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel