Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorna sänker temperaturen - för kulturen

Nu ska kyrkorna inte vara lika varma som tidigare. Församlingarna i Härnösands stift kommer att minska uppvärmningen och spara miljontals kronor genom energisparåtgärder i kyrkorna.

Samtidigt sänker de koldioxidutsläppen och underlättar underhållet av kyrkornas kulturhistoriska värden. Stiftstyrelsen beslöt på tisdagen att satsa drygt 5,7 miljoner kronor på att främja sådana åtgärder.

- Historiskt sett har vi värmt våra kyrkor för mycket, det har inneburit att träinventarierna spruckit och måleriet flagnat. Och tvärt om, när det varit för fuktigt i kyrkorna har textilierna tagit skada. Med de här projekten kan vi både spara pengar och rädda inventarier, samtidigt som det är en miljösatsning, säger stiftsantikvarie Rickard Isaksson.

- I snitt förbrukar våra kyrkor energi för en kostnad på 100 000 kronor per år. I många fall kan kostnaden sänkas med upp till 40 procent.

Den största satsningen, 4,2 miljoner kronor under tre år, läggs på utbildning i arbetssättet -etik och energi-. Utbildningen leder till att deltagarna gör en energiinventering i församlingens fastigheter och en handlingsplan för de åtgärder som krävs.

Det handlar både om större åtgärder som att byta till miljövänligare bränsle och om mindre åtgärder som till exempel tätning av fönster.

- Det kan betyda att den egna personalen som organister inte använder kyrkan dagligen utan bara vissa dagar. Dessutom om man värmer ska man göra det snabbt och sedan sänka temperaturen snabbt, för då klarar sig föremålen bättre, berättar Richard Isaksson


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60