Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkorådet Örnsköldsvik: Vi får inte stoppa huvudet i sanden

REPLIK.

Svar till Emeritus medlem, ”Viljan liten att anpassa kyrkan för besökarna”, Ordet fritt 26 februari.

Tack för dina synpunkter, Emeritus medlem. Det är dock lite svårt att utläsa vad det är för förändringsvilja, nytänkande och öppenhet du efterfrågar. I din kritik tar du sats via kyrkbänkarna och ironiserar över kyrkorådets ålder samt församlingens mångfaldsarbete.

Härnösands domkyrka lånade ut sin numera rikskända och hyllade regnbågsmatta till Örnsköldsviks kyrka i samband med vår årliga regnbågsmässa. Detta lån kostade inte en krona, eftersom mattan hämtades och lämnades i stiftsstaden i samband med andra ärenden. Däremot gav gästspelet i vår kyrka stor glädje och ett för många bestående intryck av att alla människor är välkomna till kyrkan oavsett om man är ovan eller stammis, gay eller straight.

De är oklart vad du bygger din statistiska utsaga på när det gäller gudstjänstdeltagare. Om du är genuint intresserad finns väldokumenterad och korrekt statistik att ta del av kring inte bara gudstjänsterna utan också alla andra verksamheter som vi bedriver.

Det är välkänt för oss och alla andra församlingar att det är glesare på kyrkbänkarna nu för tiden, men vi ser glädjande nog ett ökat intresse för andra samlingar och aktiviteter som ordnas för ung som gammal i vår församling. Ändå är det viktigt att inte stoppa huvudet i sanden inför det faktum att medlemmarna och gudstjänstdeltagarna obönhörligen minskar. Du har helt rätt i det! Gudstjänstutveckling och förnyelsearbete kring kyrkohandboken pågår både på lokal och nationell nivå. Som kyrkoherden skrev i tidigare insändare, arbetar vi dessutom just nu med att tillgänglighetsanpassa en av entréerna till Örnsköldsviks kyrka – därefter är ambitionen att vi ska utreda hur vi varsamt kan renovera och anpassa kyrkorummet efter våra nutida behov.

Medlem eller ej, du är välkommen att framföra konstruktiva förslag kring förbättring och förnyelse. Hör av dig till kyrkorådet, alla skrivelser diarieförs och hanteras enligt god demokratisk ordning. Det går också bra att ringa eller mejla kyrkoherden. God dialog är alltid givande.

Hans Delén, 73 år

Kyrkorådets ordförande

Erik Nordlund, 21 år

Ledamot i kyrkorådet

Marie Edström, 42 år

Kyrkoherde

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel