Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherde dömd för dödsolycka

En kyrkoherde i Skåne och en kyrkorådsordförande döms båda för ett arbetsmiljöbrott som orsakade en anställds död i en gravolycka.

Deras oaktsamhet ledde till den 43-årige mannens död, anser Lunds tingsrätt.

Kyrkoherden och kyrkorådsordföranden döms båda till villkorliga domar och 60 dagsböter vardera för arbetsmiljöbrott.

De ska även betala skadestånd till änkan och 43-åringens två minderåriga barn, som får 25 000 kronor vardera i skadestånd, vilket är praxis vid dödsfall utan uppsåt.

De båda har förnekat brott och kyrkoherdens advokat menade vid rättegången att bara änkan borde ha skadestånd, eftersom barnen på grund av handikapp haft svårt att ta till sig faderns död. Det kunde därför ifrågasättas om de hade medicinskt påvisbara psykiska besvär värda att ersätta.

Men enligt kyrkoherden var den 8 augusti 2007, den dag olyckan hände, den mörkaste i hans liv och han säger sig inte dela den människosyn och de värderingar juridiken ger utrymme för.

Jag är därför lättad över att barnen får skadestånd, säger han i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Mannen som omkom höll tillsammans med en orutinerad semestervikarie på med ett grävarbete i en grav på en sluttande plats på kyrkogården. De stöttade med brädor upp en låda med tre ton jord, på fel sida i förhållande till lutningen.

När lådan gav vika och jordmassorna rasade ner i graven hann vikarien ta sig upp, men inte 43-åringen, som klämdes till döds.

Ansvaret för olyckan som ett arbetsmiljöbrott hamnar på kyrkorådet. Både kyrkoherden som ledamot och ordföranden var ansvariga för arbetsmiljön, menar rätten.

De hade inte försäkrat sig om att arbetet gjordes på rätt sätt och med säkra metoder och deras underlåtenhet att följa arbetsmiljölagstiftningen orsakade olyckan, anser tingsrätten.