Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan på berget

Annons

Själevad

Den gamla Själevads kyrka var gammal och sliten inte minst trång. Planer om att bygga en ny kyrka betydligt mycket större för församlingsborna. Den gamla kyrkan var enkel rektangulär stenbyggnad utan torn helgad åt S:t Olof. dess innerväggar var försedda med målningar som överkalkades vid en reparation på 1700-talet.

Den 29 maj 1876 påbörjades rivningen av den gamla kyrkan utan att tillstånd inhämtas. Kyrkan var robust byggd att man fick till slut spränga bort den. Det sades när kyrkan byggdes blandades sill i murbruket då det stelnades eller brunnit som det heter på byggspråk där av var den så stabil. Projektet att riva hemlighölls för att man befarade våldsamma protester från församlingsborna mot att den skulle rivas.

Den nuvarande Själevads kyrka är åttkantig, bara det väckte sensation. Den började att byggas 1876 och invigdes 1880 av biskop Lars Landgren. Stilen är delvis nyklassicistisk men kolonnprydda gavlar liknade ett grekiskt tempel med ett ljust och luftigt kyrkorum nuvarande takkupol tillkom vid renovering 1923.

År 1998 utsågs Själevads kyrka till Sveriges vackraste kyrka av tidningen Året Runts läsare. Från den åttkantiga kyrkan har man utsikt över Själevadsfjärden och Moälvens dalgång. Kyrkan är en populär vigselkyrka och har ett rikt musikutbud med många konserter under året och flera aktiva körer. Här spelades för några år sedan Antikrundan in där många fick sina gamla alster värderade.

Nils-Åke Eklund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel