Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan - den nya socialbyrån

Fler har svårt att få pengarna att räcka till, samtidigt som färre får socialbidrag nu än tidigare. Istället söker allt fler bekonomisk hjälp hos Svenska kyrkan.

- Visst märker vi att fler hör av sig till kyrkan och ställer frågan om vi kan hjälpa till, säger Åsa Sjöberg, diakon i Härnösands domkyrkoförsamling.

Fler och fler söker ekonomiskt stöd hos kyrkan. På vissa håll i landet har det till och med hänt att människor har fått avslag på ansökan om försörjningsstöd, med motiveringen att de kan söka hjälp hos kyrkan istället.

- Så är det inte i här, de är inte hänvisade från socialen. Däremot kan de ha blivit tipsade av socialen att söka hos oss eller ur fonder, när socialen själva inte kan hjälpa till, säger Åsa Sjöberg.

Enligt Solbritt Höglund på socialtjänsten, är det ytterst ovanligt att socialsekreterarna hänvisar behövande till kyrkan. Däremot är det färre personer som beviljas försörjningsstöd nu än tidigare.

- Ifjol var det 757 personer som fick försörjningsstöd, 2006 var det 796 stycken, säger hon.

En förklaring till att strömmen av hjälpsökande till kyrkan ökar, kan enligt diakonerna vara förändringar i samhället.

- Det är fler hushåll som är sårbara idag. Många lever ensamma med barn till exempel, och arbetslösa och sjukskrivna har det kämpigt, säger Berit Selling, diakon i Härnösands landsförsamlingar.


Läs mer i fredagens TÅ.ANNA WIKNER
0611-554822