Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyotoprotokollet kan bli kvar

Efter protestaktionen från en grupp utvecklingsländer ledda av afrikanska stater i går ser det ut som om det nuvarande klimatavtalet, Kyotoprotokollet, blir kvar efter 2012.

EU och det danska ordförandeskapet hade hoppats att förhandlingarna skulle kunna löpa vidare i ett enda spår, för att till slut mynna ut i en överenskommelse om ett nytt avtal som skulle kunna ersätta Kyotoprotokollet efter 2012 då protokollet löper ut.

Men u-länderna vill behålla Kyoto även efter 2012 och efter deras dramatiska protester i går gav danskarna med sig. Förhandlingarna kommer nu att fortsätta i två spår, ett för Kyoto och ett som gäller de länder som inte har några åtaganden enligt protokollet - det vill säga USA och alla så kallade u-länder.

Resultatet kan bli att världen i slutändan står med två klimatavtal, som visserligen är sammankopplade, men ändå separata.

Ett nytt utkast till slutdokument presenterades vid mötet i Köpenhamn i dag, i det närmaste fritt från tecken på att förhandlingarna gör framsteg.

I dokumentet finns ännu inga som helst siffror angivna, vare sig när det gäller mål för hur mycket den globala temperaturen ska tillåtas stiga, hur mycket växthusgasutsläppen ska reduceras, när de totala utsläppen ska börja minska eller ens hur klimatåtgärder i de allra fattigaste länderna ska finansieras.

Problemen är många när närmare 200 länders intressen ska tas till vara.

Den vanligaste indelningen i medierapporteringen, om en konflikt mellan i-länder och u-länder, stämmer också dåligt med förhandlingsläget. EU och USA är knappast överens om hur ett framtida avtal ska se ut, samtidigt som den grupp som under Kyoto-avtalet räknas som u-länder utan bindande krav på utsläppsminskningar är mycket diversifierad.

Dit räknas exempelvis så vitt skilda länder som Sydkorea, Kina, och Saudiarabien, jämte en lång rad verkligt fattiga afrikanska länder.

Vid sidan om protester från denna grupp, främst representerad i sammanslutningen G77, för hur förhandlingarna bedrivs rapporteras om osämja mellan USA och Kina.

Kritik hörs också mot mötesordförande Connie Hedegaard, EU:s blivande klimatkommissionär.

Hon sägs gå för fort fram.

Vi borde inte försöka dansa snabbare än musiken. Vi måste gå lite långsammare fram så att vi inte får en upprepning av gårdagen, sade en anonym västdiplomat till AFP.

Å andra sidan konstaterade USA:s vice förhandlingschef Jonathan Pershing lakoniskt att detta kaotiska läge är normalt för den här sortens internationella förhandlingar.

Saker och ting ser ut som de alltid gör mitt i veckan: Lite långsamt, många möten, sade han.

I samband med klimatmötet i Danmark rådde oroligheter i Christiana. Vid en husrannsakan i natt hittade poliser ett lager med bland annat brandbomber, tomma flaskor som luktade bensin, en oljedunk och flera kraftiga fyrverkeripjäser, så kallade krysantemumbomber.

I går kväll omhändertogs uppemot 200 personer av polis när oroligheter bröt ut i Christiania. Demonstranter satte eld på barrikader och kastade brandbomber och stenar mot poliser som avfyrade tårgas. I morse var nästan alla de 194 personerna som greps på fri fot igen.