Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyligt för svenskarna i Kuusamo

Annons

Sveriges chanser att nå en topplacering i minitouren i längdskidor i Kuusamo minskade drastiskt under dagens fristilsmil.

En kylslagen Marcus Hellner tog sig ändå i mål som nia och bäste svensk.

Petter Northug var tvåa liksom i den inledande sprinten, efter ännu en rysk segrare i Alexander Legkov, och norrmannen leder minitouren stort inför söndagens jaktstart.

För Marcus Hellner blev det en kamp även mot kölden. Åkarna hade att brottas med uppemot 15 minusgrader och isande vind. Hellner var så nedkyld efter loppet att en tävlingsläkare kom och undersökte honom. Det tog tid innan han fick tillbaka känseln i händerna.

För Hellner är dock symptomen bekanta. Han har frusit förr, framför allt om sina händer.

Jag blir så jävla kall om händer och kroppen när det är sådan här kyla, så...ja det är svårt, sade han. Jag tappar liksom styrseln i armarna och kroppen. Ändå var det ett stabilt lopp tycker jag. Formen känns bra.

Hellner har som fjortonde man 1.20 fram till täten inför söndagens jaktstart, 15 kilometer klassiskt. Han kan säkert avancera, även om det är en bit fram till Northug och toppåkarna. Bland annat måste han ta in drygt 23 sekunder på Emil Jönsson om han vill bli bäste svensk. Sprintstjärnan är överraskande fyra, trots semifinalfallet i den inledande sprinten i minitouren. Jönsson hade 25:e tid på lördagen.

Jag har aldrig öppnat en tävling så lugnt och jag har aldrig åkt så här bra skejt i hela mitt liv, sade en nöjd Jönsson.

En annan som försökte hålla ett jämnt tempo var Daniel Richardsson. Men trots att han i motsats till alla andra trivdes i kylan, så var han inte bättre än 27:a och är 25:a sammanlagt.

Jag gillar när det är kallt, när man åker fryser man inte, försäkrade han. Men det gick liksom inte att växla tempo på slutet. Tror nog det fattas lite i formen. Och det kändes inte som om skidorna gick hundra. En italienare som startade 30 sekunder efter mig kom i kapp mig och jag kunde inte hänga på utför.

För Anders Södergren är det riktigt kärvt. Ännu en gång tvingades 35-åringen konstatera att formen inte finns där. 50:e tid på fristilsmilen sade allt.

Klart man är skitless. Jag har ingen fart i kroppen, det är det som är tjatigt, sade han.

Calle Halfvarsson var på väg mot något riktigt bra, men ett fall - i en uppförsbacke - efter första tidskontrollen satte sina spår.

Även om det bara handlar om fem, sex sekunder som man tappar så kommer man ur rytmen när man faller. Det förstör loppet, sade Halfvarsson som kom i mål som 28:a.

Mer läsning

Annons