Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyligare klimat väntar – inte global uppvärmning

I klimatfrågan angriper kommunalpolitikern Per Sander (MP) mig på Allehanda.se den 17/2 med kränkande omdömen. Utan att känna mig avfärdar han mig som ”motorjournalist” – som om det skulle vara mindre värt.

Innan jag övergår till fakta ger jag några exempel ur mitt yrkesliv:

* 60-talet: handplockad från Handelshögskolan till då nya Veckans Affärer

* 70-talet: chefredaktör för kontors- och datatidning; medgrundare/delägare i fristående Teknikreportage 1971–75; flitig medarbetare i Ny Teknik och Teknisk Tidskrift

* 80- och 90-talen: informationskonsult för flera data- och industriföretag; bilredaktör för flera facktidningar

* 90-talet: svensk korrespondent för flera utländska motor- och facktidningar

* 00-talet: chefredaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri.

Så till fakta. Varmast sedan senaste istid var det för 8 000–5 000 år sedan. Varmare än nu var även bronsåldern, romartiden och medeltiden. Kallare var bland annat den tidiga antiken, den tidiga medeltiden samt lilla istiden cirka år 1300–1850.

Tre perioder var besvärande kalla med missväxt, nöd och död. Kallast var det cirka 1645–1715. Sedan dess har vi en uppvärmning (återhämtning) med avbrott för en ny kallare period cirka 1790–1830. Därefter har jordens marknära atmosfär (där vi lever) värmts en knapp grad.

Både denna och tidigare klimatväxlingar sedan miljontals år samvarierar med solens växlande magnetiska aktivitet i samspel med inkommande kosmisk strålning med effekt på molnbildning och nederbörd.

Under lilla istiden var solen minimalt aktiv i tre perioder. Sedan blev den mer aktiv. Nu är den åter minimalt aktiv. De fem institut som följer globaltemperatur har inte registrerat nämnvärd uppvärmning på över 18 år, erkänt även av FN:s klimatpanel IPCC.

För att motivera fortsatta anslag påstår nu USA:s vädertjänst NOAA att 2014 var varmast sedan 1880. Det vantolkar alarmister som ”varmast någonsin”, trots att tidigare eror med mycket rikare växt- och djurliv varit 5–10 grader varmare och haft 3–20 gånger högre CO2-halt.

Efter en knapp grads återhämtning är förstås början av detta sekel varmare än början av 1900-talet. Men enligt NOAA var 2014 bara två hundradels grader varmare än 2005 och 2010 – med fem gånger högre felmarginal åt båda hållen och 38 procent påstådd säkerhet = 62 procent osäkerhet.

Dessutom har NOAA ”masserat” tidigare temperaturer för att få senare att framstå som varmare. 1900-talets varmaste år anses vara 1934 och 1998.

De facto har måttlig uppvärmning, något högre CO2-halt i atmosfären, växtförädling och bättre metoder gynnat jordens biologiska liv. Sedan 1930 har jordens skördar femfaldigats. De senaste 30 åren har jordens växtlighet ökat med 11 procent.

Vad är problemet? Det är att minimal solaktivitet nu tyder på kommande kyligare klimat. Inget att se fram emot!

Tege Tornvall

faktajournalist, nätverket Klimatsans, författare till boken "Solen driver vårt klimat"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel