Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyliga svenska straffar sänkte Ryssland i JVM – då vann Juniorkronorna gruppen

Juniorkronorna hade råd att förlora med ett mål mot Ryssland för att ändå vinna gruppen.
Då blev det straffläggning där Oskar Steen avgjorde för 44:e raka segern i en JVM-gruppspelsmatch.
Nu väntar Slovakien i kvartsfinal för Juniorkronorna.

Matchen mellan Juniorkronorna och Ryssland var en kamp om förstaplatsen för att få möta Slovakien i en kvartsfinal. Förutsättningarna för en svensk gruppseger var att inte förlora med mer än ett mål för att behålla positionen som gruppetta.

Och för Sveriges del började det bra då Lias Andersson kunde göra 1–0 efter drygt sju minuters spel.

En ledning som stod sig i knappt åtta minuter innan ett riktigt kanonskott från Dimitri Sokolov kvitterade, men Timothy Liljegren kunde snabbt ge Sverige ledningen igen bara drygt två minuter senare.

Men glädjen blev kortvarig då Klim Kostin kvitterade 46 sekunder senare.

Efter fyra mål i den första perioden blev den andra perioden mållös trots att Sverige fick spela stora delar av perioden i numerärt överläge.

Chanser saknades inte för det svenska laget, men Vladislav Sukhachyov stod pall och hade hjälp av både stolpar och ribba för att förhindra målet från påhälsning.

I den tredje perioden var Elias Pettersson nära att ge Sverige ledningen när han styrde pucken med ryggen men en rysk rensning precis innan mållinjen förhindrade ett svenskt mål.

Med fem minuter och 40 sekunder kvar att spela kom sedan det förlösande målet för Sveriges del. Det då Glenn Gustafsson snabbt högg på en målvaktsretur och skickade in 3–2. Men precis som i första perioden blev glädjen kortvarig då Ryssland kvitterade genom Alexei Polodyan som höll sig framme efter att Filip Gustavsson i det svenska målet lämnat en retur.

Med drygt två minuter kvar fick Alexander Nylander pucken helt fri framför det ryska målet, men backhandskottet prickade stolpen.

När dryga minuten återstod av matchen tog Ryssland ut målvakten Sukhachyov för att satsa på en sjätte utespelare och fick till ett par halvlägen, men när signalen för tre perioders spel ljöd var det 3–3 på tavlan och förlängning väntade.

Något som innebar att Sverige vann gruppen och ställs mot Slovakien i kvartsfinal.

Förlängningen bjöd på en radda chanser för båda lagen, men inga mål och matchen fick avgöras med hjälp av straffläggning.

Där knep Sverige segern efter att Linus Lindström och Oskar Steen gjort mål medan Filip Gustavsson motat fyra av de fem ryska straffarna.

Ryssland–Sverige 3–4 (2–2, 0–0, 1–1, 0–0, 0–1) efter straffar

Första perioden: 0–1 (7.18) Lias Andersson (Timothy Liljegren, Alexander Nylander), 1–1 (15.09) Dimitri Sokolov (Mikhail Maltsev, Alexei Polodyan), 1–2 (17.32) Timothy Liljegren (Tim Söderlund, Linus Lindström), 2-2 (18.18) Klim Kostin (Georgi Ivanov, Andrei Svechnikov

Tredje perioden: 2–3 (54.21) Glenn Gustafsson (Axel Jonsson Fjällby, Marcus Davidsson), 3–3 (56.21) Alexei Polodyan (Alexander Shepelev, Georgi Ivanov)

Avgörande straff: Oskar Steen

Skott: 31–43 (14–12, 4–14, 8–9, 5–7, 0–1)

Utvisningar, Ryssland: 6x2 minuter

Utvisningar, Sverige: 4x2 minuter

MER OM JVM

Se Elias Petterssons läckra drömmål i JVM-krossen: "Turneringens mål"

Juniorkronorna körde över Schweiz för 43:e raka segern i JVM

► (+) Hägglund: Det var kollektivet som imponerade – inte stjärnorna

► (+) Hägglund: Inte briljant av juniorkronorna, men ett spel som ger arbetsro

► (+) Förkrossande straffar, guldrus och tårar – så har det gått för Sverige i JVM de senaste tio åren

► (+) Hägglund: Junior-VM är "the real deal" och den hockeyturnering som är viktigast – och bäst