Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan och snön kräver offer i Europa

Tiotusentals européer satt på söndagen fast på flygplatser, järnvägsstationer och i bilköer sedan kraftiga snöoväder dragit in över stora delar av kontinenten.

Minst 19 människor rapporterades ha frusit ihjäl under natten, de flesta i Polen och merparten av dem hemlösa eller berusade som tillbringade natten utomhus i ner till 20 graders kyla.

Bister kyla rådde på stora delar av kontinenten, med ner till 33 grader i delar av Tyskland.

Enligt meteorologerna kan Europa räkna med mer snö eller underkylt regn under de närmaste dagarna, men temperaturerna väntas stiga något och julhelgen kan få relativt drägligt väder.

Yrsnö, isbildning och översvämningar ledde till stora störningar i väg- och järnvägstrafiken över norra och västra Europa, från Nederländerna till Portugal, och flygtrafiken till bland annat London, Bryssel och Paris drogs med stora förseningar.

Värst drabbad var trafiken över och under Engelska kanalen. Sedan minst fem tåg mellan Paris och London gått sönder i tunneln under kanalen ställdes all trafik in på söndagen. Tågbolaget Eurostars vd Richard Brown, som fått utstå hård kritik för kaotiska förhållanden ombord på tågen, sade på söndagen att trafiken inte återupptas förrän man kan vara säker på att tågen klarar vädret.

Tågstoppet i tunneln orsakade också kaos vid hamnarna i Dover och Calais, där långa lastbilsköer uppstod i snöovädret.

På Parisflygplatsen Charles de Gaulle ställdes 40 procent av turerna in. De plan som kom iväg var i genomsnitt en timme försenade. På stadens andra flygplats Orly passade säkerhetspersonalen på att strejka.

Tidigt på morgonen lyckades ett plan lyfta från flygplatsen i Bryssel, men sedan satte vintervädret stopp för all flygtrafik från Bryssel, Liège och Charleroi.

Den vita söndagen blev en svart dag för europeiska fotbollsälskare, som tvingades acceptera att ligamatcher ställdes in ända ner i Italien.