Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyla och kärnkraft ger elchock

Kylan och flera vilande kärnkraftsreaktorer har lett till en chockhöjning av elpriset.

Elpriset på Nordpool femfaldigas på torsdagen till 261 öre per kilowattimme.

Spotpriserna på elbörsen Nordpool varierar kraftigt uppåt och nedåt i takt med att efterfrågan eller utbudet av el ändras. Och den senaste tidens kyla har lett till en ordentlig uppgång i efterfrågan. För tillfället klarar Sverige inte sin egen elproduktion utan el måste importeras.

Dagspriset per kilowattimme låg på onsdagen på 54 öre. Sedan köpare och säljare lagt sina bud landade torsdagens pris på 261 öre.

Det som händer på marknaden just nu är att efterfrågan stiger. Det gör den alltid vid jultid när alla slår på sina julstjärnor och särskilt när det blir kallt som nu, säger Toni Kekkinen, chef för elhandel på Fortum.

Men samtidigt har tillgången på el blivit lägre än planerat. Flera kärnkraftsreaktorer står stilla, både i Oskarshamn och Ringhals, och det har drivit upp priset.

Samtidigt kan spotpriset snabbt falla igen om det blir varmare under de närmaste dagarna. Om fler kärnkraftsreaktorer kopplas in bör det också leda till fallande elpris.

Och den senaste informationen på marknaden är att Oskarshamn 3 ska kopplas in vid lunchtid på torsdag, även om den inte kör full effekt, säger Kekkinen.

Spotpriset på el fastställs dagen innan försäljningen sker genom att köpare och säljare skickar in bud till Nordpool.