Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna dominerar Urkult

Urkult var bäst av alla större musikfestivaler i Sverige – på att boka kvinnor.
Medan de flesta andra festivaler var kraftigt mansdominerade hade Urkult i år 60 procent kvinnodominerade akter på sin festivalupplaga.

Festivalsommaren är över för i år och i dagarna presenterade den ideella föreningen Jämställd Festival sin årliga och slutgiltiga granskning över hur könsfördelningen sett ut på festivalernas scener.

Granskningen, som kan ses här bredvid, visar att mansdominansen var fortsatt hög på Sveriges festivaler. Som synes var 67 procent av akterna på Sveriges tio största festivaler mansdominerade, 29 procent kvinnodominerade och 4 procent mixade.

– Allt fler festivaler tar sitt ansvar för att skapa en jämställd musikbransch, vi märker en tydlig attitydförändring i den här frågan, säger Jämställd festivals pressansvariga Kristina Wicksell i ett pressutskick.

Allehanda Nöje har tidigare skrivit om de preliminära siffrorna, men nu när den slutgiltiga granskningen alltså är klar visar den att på årets Urkultupplaga var 60 procent kvinnodominerade akter, medan 30 procent var mansdominerade och 10 procent var mixade. Näst bäst i klassen var Stockholm Music & Arts med 55 procent kvinnodominerade akter. Sämst på att boka kvinnor var rockfestivalerna Getaway Rock och Sweden Rock, på 5 respektive 6 procent.

Jämställd Festival har fört statistik över könsfördelningen på festivalerna sedan 2012, då var 79 procent av akterna mansdominerade på de tio största festivalerna. Även om många festivaler numera strävar efter att skapa ett jämställt program menar Kristina Wicksell att det fortfarande finns exempel på festivaler som inte vill kännas vid frågan.

– Sweden Rock och Getaway Rock bokar alltid omkring 90-95 procent mansdominerade akter och skyller på genrens mansdominans. Men Hoforsrocken utanför Gävle visade med sin line-up där drygt hälften av akterna var kvinnodominerade, att det går att förbättra jämställdheten även på rockfestivaler.

Läs även:

Ännu ett lyckat år för Urkultfestivalen

"I tusentals år har människor samlats här"