Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna dominerar bland de kommunanställda

Bland de kommunanställda dominerar kvinnorna helt, även i de ledande befattningarna. Men i de politiska nämnderna är det något mer jämställt.

Den sista december 2007 bestod Örnsköldsviks befolkning av 27 596 kvinnor och 27 688 män, 49,9 procent kvinnor och 50,1 procent män. I november 2007 var fördelningen av de anställda inom Örnsköldsviks kommun 18,7 procent män och 81,3 procent kvinnor, vilket alltså inte är särskilt jämställt.

Gösta Lindström, tillförordnad personalchef på kommunledningskontoret, har arbetat fram jämställdhets- och mångfaldsplanen. I den är det fastslaget att fördelningen av chefer ska återspegla den totala fördelningen män/kvinnor.

- Vi skulle ha omarbetat den formuleringen. Egentligen vill vi ha fler manliga anställda men vi har inget behov av att öka antalet manliga chefer. Målet måste vara 40/60 eller 50/50 av båda könen, säger Gösta Lindström.

- Problemet är att det är främst kvinnor som går de utbildningarna vi rekryterar från. Vart tar männen vägen? Men vi har lyckats en del med att få fler män till vården, i bra samarbete med vuxenutbildningen och arbetsförmedlingen, säger Gösta Lindström.


LYKKE BACKER
070-650 31 86