Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor hölls inlåsta i 30 år

Annons

Tre kvinnor har befriats av brittisk polis efter att ha hållits inlåsta hos ett par i södra London. De kan ha levt som slavar hos paret i 30 år.

De tre som befriats är en 69-årig malaysiska, en 57-årig irländska och en brittisk 30-åring. Kvinnorna har fått skyddat boende och beskrivs som mycket traumatiserade.

En man och en kvinna, båda 67 år, har gripits, rapporterar BBC.

Det pågår en utredning för att klarlägga de närmare omständigheterna. En grupp poliser som är specialiserade på människohandel och tvångsarbete granskar misstänkt olaga frihetsberövande och misstänkt tvångsarbete sedan polisen fått kännedom om kvinnornas belägenhet.

Polisen kontaktades i oktober av en biståndsorganisation, Freedom Charity. Enligt polisen var det ett tv-program om tvångsäktenskap som fick en av kvinnorna att söka upp biståndsorganisationen och berätta att hon inte befann sig hos paret frivilligt.

Aneeta Prem, ordförande i Freedom Charity, har uttalat sig om fallet i Sky News.

Det handlar i princip om hushållsslaveri och man tror inte att sådant ska hända i Storbritannien, i London, 2013.

Enligt Prem har kvinnorna förmodligen blivit misshandlade, men de har inte uppgett att de skulle ha blivit utsatta för sexuella övergrepp.

De tre kvinnorna var "livrädda" för husbondeparet, uppger hon.

Kvinnorna hade egna rum, men förhållningsregler för allt, berättar hon också.

Kevin Hyland som är chef för Londonpolisens insatser mot människohandel och slavarbete säger att kvinnorna under sin fångenskap haft "kontrollerad frihet", men exakt hur det har sett ut i praktiken är inte klarlagt,.

De tre kvinnorna befriades den 25 oktober, nästan en månad före ingripandet mot deras plågoandar; paret greps i dag i Lambeth i södra London.

Kvinnorna befinner sig på hemlig ort.

I höstas publicerade organisationen Walk Free Foundation sitt första globala slaveriindex, där antalet slavarbetare i världen beräknades till närmare 30 miljoner, i 162 länder. Storbritannien har plats 160 på listan, men fler än 4 000 personer tros av Walk Free Foundation leva som slavar i landet - och indexets upphovsmän betecknar enligt Reuters det som en försiktig bedömning.

Mer läsning

Annons