Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor får större plats på Dramaten

Med regissörer som Margareta Garpe, Sarah Giese och Jenny Andreasson presenterar Marie-Louise Ekman sin första egna säsong på Dramaten. Men här ryms också "Om kärlek", en urpremiär av Lars Norén.

Akta er så att ni inte hamnar i Lasse Noréns andra dagbok, ropar Jan Malmsjö till skådespelarna Christopher Wagelin och Tanja Lorentzon när de ska berätta om den nya Norénpjäsen.

"Om kärlek" (premiär i mars) är ett helt nyskrivet drama om par i 35 till 40-årsåldern. Pjäsen handlar om hur familjebildningen, eller längtan efter den, påverkar kärleken. Sara Giese, som tidigare bland annat satt upp Maria Svelands "Bitterfittan" (Uppsala stadsteater) ska regissera.

Viktigt statement

Marie-Louise Ekman ser det som ett viktigt statement att ge såväl kvinnliga regissörer och dramatiker större plats på Dramaten. Hon låter Margareta Garpe, en av Grupp 8-rörelsens företrädare, göra en samtida "Pygmalion" på stora scenen. När Gösta Ekman därefter sätter upp den danska dramatikern Line Knutzons "Hantverkarna" på samma scen blir det tredje gången på 30 år som en vuxenpjäs av en kvinnlig dramatiker sätts upp på just stora scenen.

Jag tycker det är viktigt att vi inte har kvinnliga dramatiker bara på barnscenerna. Det här är en väldigt viktig signal, säger Marie-Louise Ekman.

Osäkert med Bergmanfestival

Vid sidan av det konstnärliga arbetet har hon en hård ekonomisk verklighet att tackla. Just nu pågår hyresförhandlingar med Statens fastighetsverk som hotat chockhöja hyran med upp till 50 procent för att bekosta underhåll och renoveringar.

Även Dramaten drabbas av besparingar i regeringens budget och om utvecklingen fortsätter kommer det att synas, enligt Ekman. Det är exempelvis inte helt säkert att teatern kan genomföra en Bergmanfestival 2011 enligt de ursprungliga planerna.