Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor betalar högre ränta än män

Kvinnor i Västernorrland betalar betydligt högre ränta än män när de tar lån för att köpa sådant som kläder och möbler, enligt en färsk rapport.

– Det är både trist och orättvist, säger Philip Berman, sakkunnig vid låneförmedlaren Advisa.

Annons

Var fjärde svensk har idag någon typ av lån utan säkerhet, som privatlån, billån, avbetalningar eller kreditkortsskulder. Lånen, så kallade konsumtionslån, har ofta hög ränta och många lånar för mer än de har råd med.

Advisa är låneförmedlare och rådgivare för privatpersoner. De har nyligen släppt en rapport som visar att kvinnor har i genomsnitt 13 procent högre räntekostnader på konsumtionslån, trots mindre skuldbelopp.

Totalt uppskattar Advisa att kvinnor i Sverige betalar cirka 1.4 miljarder kronor mer i ränta om året än män.

I Västernorrland tjänar kvinnor i genomsnitt 24 503 kronor i månaden. Männen tjänar i genomsnitt 28 747 kronor i månaden. Västernorrländska kvinnor betalar i genomsnitt 12 procent högre ränta än män, och eftersom de har lägre genomsnittlig lön än män betyder det att en högre andel av deras disponibla inkomst går åt till att betala räntekostnader.

– Vi blev överraskade när vi började gräva i det här. På det här sättet blir kvinnor dubbelbestraffade eftersom de har lägre löner, säger Philip Berman.

Undersökningen baseras på Advisas egen kunddatabas med 70 000 kunder. Orsakerna bakom könsskillnaderna tros vara flera, men den främsta, tror Advisa, är att män i snitt har 15 procent högre lön.

– När en person tar lån tar banken hänsyn till en rad parametrar. Vi tolkar det här som att kvinnor är riskablare kunder eftersom de tjänar mindre pengar än männen. Även bankerna bekräftar den bilden, säger Berman.

Utöver det tyder Advisas statistik på att kvinnors konsumtionsmönster skiljer sig från mäns, då kvinnor i genomsnitt har fler antal lån. Kvinnor lånar även mer på kredit och har fler avbetalningar – lån som ofta har hög effektiv ränta.

Enligt Philip Berman finns det ett antal sätt att ändra på det här.

– Det är alltid bra att se över sina lån. Att samla ihop sina lån om man har flera, till ett enda. Men i slutändan är det banken som måste ändra på det sätt som de sätter räntan.

– Det här är ett sätt för oss att väcka debatt i ett viktigt ämne. Det blir intressant att se hur det ser ut med statistiken om ett år eller två, säger Philip Berman.

Annons