Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnogym stängs i Saudiarabien

Hälsovårdsmyndigheterna i Jeddah har stängt ett "illegalt" gym för kvinnor. Anläggningen låg intill ett sjukhus och var en av de få där saudiska kvinnor hade möjlighet att träna.

Även om tjänstemän inom hälsosektorn upprepade gånger har påtalat att den höga förekomsten av hjärtsjukdomar och diabetes i det saudiska kungadömet har samband med dålig mathållning och brist på fysisk träning slog hälsovårdsmyndigheterna fast att gym för kvinnor inte är tillåtna.

Var och en som bryter mot reglerna om att driva hälsoanläggningar kommer att bestraffas strängt eftersom det gäller människors hälsa, sade Muhammad Abd al-Jawad på hälsovårdsmyndigheten i Jeddah till engelskspråkiga Arab News.

Av rapporteringen framgick inte vilket sjukhus i Jeddah det gällde men en bild i Saudi Gazette visade en dörr med en skylt där myndigheten förklarar klubben stängd.

I det könssegregerade Saudiarabien är gym för män accepterade. Hälsoklubbar för kvinnor är däremot förbjudna trots en tydlig efterfrågan som framgår av att ett antal "illegala" anläggningar öppnats de två senaste åren.

Förra året stängdes en del sådana kvinnogym men anläggningar i anslutning till sjukhus tilläts fortsätta.

Enligt medieuppgifterna stängde landets kommun- och landsbygdsdepartement nyligen två andra gym i Jeddah och ett i Damman.