Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna i Örnsköldsvik förbjuds att ha djur – har kontrollerats 15 gånger sedan 2009

Efter att en kvinna från Örnsköldsvik, med anledning av djurskydd, fått besök av länsstyrelsen femton gånger sedan 2009 förbjuds hon nu att både ha och i framtiden skaffa djur. Beslutet gäller tillsvidare.

En kvinna boende i Örnsköldsvik förbjuds av länstyrelsen från att både ha och skaffa djur. Kvinnan har sedan 2009 fått besök av länsstyrelsen med anledning av djurhållning femton gånger.

Vid samtliga kontroller utom tre har brister inom djurhållningen konstaterats – det har framförallt handlat om att djuren inte haft en tillfredställande inomhusmiljö att vistas i skriver länsstyrelsen i meddelandet av beslutet.

Kvinnan har vid fem tillfällen fått ett så kallat föreläggande av Länsstyrelsen Västernorrland.

Den 28 augusti 2010 förelades kvinnan att hålla utrymmen där hundar och katter vistas rena, den 20 april 2011 återkommer denna kritik men är då även förenad med uppmaning om att regelbundet rengöra kattlådor samt att hunden ska få tillräckligt med rastningar. Liknande förelägganden återkommer i augusti 2011, i februari 2015 samt augusti 2016.

Då kvinnan inte följt föreläggandet som kom i augusti 2016 tar länsstyrelsen under samma månad beslut om att omhänderta samtliga av kvinnans djur.

Kvinnan har med anledning av detta inkommit med yttrande där hon förklarar att hon framöver kommer få besök med städning av hemtjänsten varannan vecka varför hon menar att upprepad misskötsel inte kommer att bli aktuellt.

Efter granskning av yttrandet har nu avgörandet kommit. Enligt länsstyrelsens bedömning är risken för stor att kvinnan återigen missköter djurhållningen varför man väljer att utfärda ett förbud om att ha eller i framtiden skaffa djur mot kvinnan. Hembesök från hemtjänsten varannan vecka ses alltså inte som tillräcklig garanti om tillfredställande djurhållning.