Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna fällde påven vid julmässan

En "uppenbart sinnesförvirrad" kvinna knuffade omkull påven just som han gått in i Peterskyrkan för att hålla julens midnattsmässa. Han förmådde dock resa sig och samla sig till mässan.

Kvinnan lyckades hoppa över säkerhetsavspärrningen i katedralens mittgång och tränga fram till påven just när han inlett den traditionella processionen upp till altaret, säger prästen Federico Lombardi.

Vatikanen uppgav att kvinnan var en pilgrim. Vittnen uppger att hon försökte slå ned påven.

Vatikanens eget säkerhetsfolk förde bort kvinnan och tog henne i förvar.

Den 82-årige påven var dock snabbt på fötterna och föreföll oskadd. Någon minut senare inledde han mässan som planerat. Han syntes oberörd när han läste julevangeliet. I sin följande predikan fördömde han själviskheten som "gör oss till våra egna intressens och begärs fångar":

Konflikter och brist på försoning i världen har ursprung i det faktum att vi är inlåsta i våra egna intressen och åsikter, i vår egen privata lilla värld.

Den franske kardinalen Roger Etchegaray föll också omkull i tumultet och fick hjälp på platsen, säger Lombardi. Etchegaray fick senare sjukhusvård för ett brutet lårben, uppger Reuters.

Mässan började i år vid tiotiden, två timmar tidigare än vanligt.

Påve Benedictus XVI har inte haft problem med hälsan sedan han valdes 2005, bortsett från en handledsfraktur orsakad av ett fall.