Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna fällde påven vid julmässan

En "uppenbart sinnesförvirrad" kvinna knuffade omkull påven just som han gått in i S:t Peterskyrkan för att hålla julens midnattsmässa. Han förmådde dock resa sig och samla sig till mässan.

Kvinnan som drog omkull påven Benedictus i Peterskyrkan var "psykologiskt instabil" och hon var inte beväpnad under överfallet. Det uppger Vatikanen i sin första kommentar till den märkliga händelsen.

Den 25-åriga kvinnan, som har både italiensk och schweizisk nationalitet, har förts till sjukhus för undersökning.

Påvens schema för julhelgen påverkas inte av överfallet, hälsar Vatikanen.

Kvinnan hoppade över säkerhetsavspärrningen i den jättelika katedralens mittgång och trängde fram till påven just när han inlett den traditionella processionen upp till altaret.

En livvakt försökte övermanna henne men hon förmådde ändå grabba tag i påvens mässkrud, alldeles intill halsen, och slita ner honom på golvet, visar videobilder som tv-kanalen Sky News sänt.

Säkerhetspersonal från Vatikanen kunde till sist gripa kvinnan och tog henne i förvar.

Vatikanen sade att kvinnan var en av pilgrimerna som kommit till S:t Peterskyrkan. Vittnen uppger att hon försökte slå ned påven.

Den 82-årige påven var snabbt på fötterna och föreföll oskadd. Någon minut senare inledde han mässan som planerat. Han syntes oberörd när han läste julevangeliet. I sin följande predikan fördömde han själviskheten som "gör oss till våra egna intressens och begärs fångar":

Konflikter och brist på försoning i världen har ursprung i det faktum att vi är inlåsta i våra egna intressen och åsikter, i vår egen privata lilla värld.

Flera personer föll omkull i tumultet. Bland dem den 87-årige franske kardinalen Roger Etchegaray. Han fick senare sjukhusvård för ett brutet lårben, uppger Reuters.

Mässan började i år vid tiotiden, två timmar tidigare än vanligt.

Påve Benedictus XVI har inte haft problem med hälsan sedan han valdes 2005, bortsett från en handledsfraktur orsakad av ett fall under en semester.