Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna fällde påven vid julmässan

En "uppenbart sinnesförvirrad" kvinna knuffade omkull påven Benedictus XVI just som han gått in i Peterskyrkan för att hålla julens midnattsmässa.

Redan förra året försökte samma kvinna angripa påven vid julmässan.

Kvinnan hoppade över säkerhetsavspärrningen vid den jättelika katedralens mittgång och trängde fram till påven just när han inlett processionen till altaret.

En livvakt försökte övermanna henne men hon förmådde ändå grabba tag i påvens mässkrud, alldeles intill halsen, och slita ner honom på golvet, visar videobilder. Vittnen uppger att hon försökte slå ned påven.

Benedictus förmådde dock resa sig och samla sig till mässan, medan Vatikanens säkerhetspersonal fick tag i kvinnan.

Syntes oberörd

Den 82-årige påven var snabbt på fötterna och föreföll oskadd. Någon minut senare inledde han mässan som planerat. Han syntes oberörd när han läste julevangeliet.

I sin följande predikan fördömde han själviskheten som "gör oss till våra egna intressens och begärs fångar":

Konflikter och brist på försoning i världen har ursprung i det faktum att vi är inlåsta i våra egna intressen och åsikter, i vår egen privata lilla värld.

Mässan började i år vid tiotiden, två timmar tidigare än vanligt.

Andra gången

Den 25-åriga kvinnan, som är både italiensk och schweizisk medborgare, fördes senare till sjukhus. Hon var "psykologiskt instabil" och inte beväpnad under överfallet, uppgav Vatikanen på juldagen i sin första kommentar till den märkliga händelsen.

Det framkom då också att hon försökte överfalla påven redan vid förra årets midnattsmässa, men hon blev den gången hejdad av vakter.

I Peterskyrkans ingångar finns numer metalldetektorer, men när man väl är inne är säkerheten ganska låg. Påven vill behålla en närhet till besökarna, som bland annat kan innebära att han tar pilgrimer i hand.

Bröt lårbenet

Påvens schema för julhelgen påverkas inte av överfallet, hälsar Vatikanen.

Benedictus visade inga spår av överfallet när han på juldagen höll sitt traditionsenliga urbi et orbi-tal ("till staden och världen") inför tiotusentals åskådare på Petersplatsen - och läste upp julhälsningar på 65 språk. Han vädjade till rika nationer att visa "acceptans och välkomnande" för migranter som flyr fattigdom eller förföljelse i sina hemländer.

För den 87-årige franske kardinalen Roger Etchegaray, som också drogs omkull i tumultet inne i kyrkan på julafton, väntar däremot konvalescens: han har fått sjukhusvård för ett brutet lårben.