Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kviga dog av mjältbrand

Annons

En kviga i Örebro län har dött av mjältbrand.

Flera områden har spärrats av och 54 djur ska vaccineras.

Nu känns det som att det är under kontroll, säger bonden Henrik Boo.

Den döda kvigan upptäcktes i onsdags på en gård i Kvismaren.

Vi bestämde att hon skulle obduceras. Det var inte förrän det skulle göras remiss till obduktion som misstanken om mjältbrand dök upp, säger Henrik Boo, som driver den drabbade gården med 600 mjölkkor.

En blodsmitta

På lördagen kommer 54 andra nötkreatur som betade med den döda kvigan att vaccineras.

Den här bakterien utsöndrar gifter som gör att blodet inte koagulerar. Man dör i en blodförgiftning när blodet inte stelnar. Det är väldigt potent, det här mjältbrandsgiftet, säger Marianne Elvander, statsepizootolog och ansvarig för smittsamma sjukdomar på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Tre av gårdens områden har fått besöks- och inträdesrestriktioner. Kvigans kropp har täckts med presenning, för att kroppsvätskor inte ska komma i kontakt med syre och bilda de motståndskraftiga sporerna.

Det blir en del merarbete, men är det i den här omfattningen är det hanterbart, säger Henrik Boo.

Tre anställda på gården och veterinären har fått antibiotikabehandling i förebyggande syfte och produktionen fortgår som vanligt.

Området drabbat tidigare

2011 drabbades ett område i närheten där två besättningar var utsatta och 20 nötkreatur dog. Smittan spårades till en mjältbrandsgrav från 1940-talet. En restriktionszon under fem år inrättades, för att skydda betande djur mot mjältbrand.

Men den aktuella kvigan smittades utanför det området.

TT: Var zonen för liten?

För den grav vi då hittat var det ett logiskt område. Sedan får vi se hur smittan kommit till det här betet, säger Marianne Elvander.

I början på nästa vecka åker veterinärer till området för att försöka att spåra smittan.

Mer läsning

Annons