Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvast vill bryta mönstret

Annons

Repertoarrycket kallar den ideella föreningen Kvast, "Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare", sin kraftansträngning för att få till stånd ett mer varaktigt nytänkande bland landets offentligt finansierade orkestrar. Föreningen vill ingå ett mer långsiktigt partnerskap med orkestrarna och erbjuder dem hjälp för få till stånd fler verk av kvinnor på repertoaren, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt".

Beethovens "Symfoni nummer sju" är det mest populära verket den här säsongen. Först på 79:e plats kommer det första verket av en kvinnlig kompositör, Britta Byström, ett stycke som ska uruppföras på Berwaldhallen i vår.

Trots att föreningen fått positiv respons under sina tidigare kontakter med orkestrarna verkar de gamla mönstren sitta hårt.

Vi vill ju inte bortse från hela kulturarvet. Vi vill ju inte göra någon revolution. Vi vill ju bara ha litet mera bredd och konstnärlig vilja och spets och att folk ska få möjlighet att höra ny musik i sina konsertsalar, säger Stina Lyles, ordförande i Kvast till "Kulturnytt".
Annons