Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällsvandring med STF till Räckebergskyrkan

Den 11 maj gjorde STF en kvällsvandring. Vi startade i Torsböle och följde Arnäsleden. Efter 2,5 kilometer på grusväg och genom vacker tallskog dök skylten till Räckebergskyrkan upp, den ligger endast 100 meter från leden.

Räckebergkyrkan är Sveriges största tunnelgrotta, 34 meter lång och 7,5 meter hög, en imponerande katedral. I området finns ytterligare två mindre tunnelgrottor man kan besöka och även jättegrytor. Allt detta bildades för cirka 8 000 år sedan när havet slog in och gröpte ur berget med hjälp av sten och sand. Landhöjningen har medfört att grottorna nu ligger på 180 meters nivå och långt ifrån havet.

Allt är väl skyltat och det finns även en trappa som underlättar att ta sig till de mindre grottorna. En vandring kräver fika och alldeles i närheten av den stora grottan finns en lämplig plats med bänkar.

Kvällens ledare för vandringen, Anders Berglund, informerade om grottorna, Arnäsleden och delade ut en väldigt bra broschyr om Arnäsleden. Vädret var strålande hela kvällen , sol och varmt.

Har du inte redan varit till Räckebergskyrkan, så passa på nu i sommar. Stigen är lättgången och stigningen måttlig.

Tack Anders för ledarskapet.

Inez Burholm

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel