Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kustbevakare på forskningsuppdrag

Kustbevakningens båt avgick ifrån Härnösand, men inte för att rycka ut till någon i sjönöd. I stället var den lastad full av forskningsmaterial.

Två olika undersökningar ska göras under den fyra dygn långa båtresan. Dels ska prover tas för att se om miljögifter och läkemedelsrester finns i vattnet. Dels ska produktionen av alger och fisk, framförallt spigg, undersökas. Tanken är att få reda på hur effektivt organiskt material och miljögifter transporteras i näringskedjan. Ansvariga för undersökningen är Umeå universitet.

– Tidigare har undersökningar gjorts i sjöar och nära kusterna, men nu ska undersökningen ske längre ut till havs, både i Bottenhavet och i Bottenviken. En så stor undersökning i det slaget har aldrig gjorts tidigare, säger Per-Anders Bergqvist, egen företagare i miljökemi som deltar i studien.

Först i vinter kommer resultaten av undersökningen. Steget därefter blir att se varifrån exempelvis läkemedelsresterna kommer, om det visar sig att det finns något sådant i havet. Och enligt Per-Anders Bergqvist så är det troligast att de kommer att finna läkemedelsrester i havet, vilket bekymrar honom.

– Jag tror att vi kommer att hitta läkemedelsrester. Vi människor äter mediciner för att få någon typ av effekt. Det ger ju således en liknande effekt på fiskarna. De får i sig hormoner, antibiotika och annat, säger Per-Anders Bergqvist.

Anledningen till att undersökningen ska genomföras är att kunna förstå klimatförändringarna och göra ekologiska prognoser. Bland annat vill man försöka förutse framtidens fiskproduktion. Resultaten skall sedan presenteras för olika förvaltande organ.

– Vi måste bli bättre på att anpassa oss till klimatförändringar eftersom det är botten av miljöproblematiken, säger Agneta Andersson, koordinator för forskningsprojektet Ecochange och ansvarig för undersökningarna.

Båten ska passera åtta mätstationer. Den första ligger strax söder om Härnösand. Där ska bland annat vattenprover tas och uppsamlare för miljögifter läggas ut.

Vid en olycka, där kustbevakningen behöver vara på plats, avbryts undersökningen.