Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kusken efter Bergsåkerolyckan: "Det jobbigaste är att vara vållande, det är värre än att ha ont"

Fyra ekipage blev inblandade när Hans Lindgrens häst Golden League gick omkull under torsdagskvällens lopp. Nu stängs han av till mitten av april. – Det jobbigaste är att vara vållande, det är värre än att ha ont, säger Lindgren.

TV: Stor travolycka på Bergsåker – se klippet här

Det var en av de värsta händelserna som Hans Lindgren har varit med om i travsammanhang.

Förutom han själv blev tre ekipage inblandade när Lindgrens sto Golden League fick en annan sulkys hjul innanför frambenet och gick omkull på Bergsåker på torsdagskvällen.

– Jag hann bara tänka när jag landade att jag dör men på något sätt ser det ut som att jag kastar mig ur. Det var väl något undermedvetet, eller instinktivt. Det som är olyckligt att man blir vållande, säger Hans Lindgren dagen efter olyckan.

LÄS MER: Sambon Ulf Ohlsson om oron efter kraschen: "Hon kunde lika gärna ha brutit nacken"

Han och två andra kuskar, Elin Gustavsson och Daniel Ulander, fördes till sjukhus, Gustavsson med ambulans och övriga i bil. Där konstaterades att Lindberg hade klarat sig med en axel som gått ur rejält led.

– De fick klippa upp dressen för att knäcka tillbaka den. De röntgade och det var ingenting men jag är klen i armen och tror det kan vara något med en muskel också, säger en mörbultad Lindberg.

För honom är det dock inte den fysiska smärtan som gör ondast. Det värsta är att de övriga blev inblandade.

– De andra var på samma ställe på akuten, både Elin och Daniel. Elins nacke var okej och så hade hon en rejäl lårkaka men verkade okej. Daniel fick en rejäl hjärnskakning och så var han svullen i ansiktet och hade många småsår.

– Det var otäckt. Det tråkigaste och jobbigaste är att man är vållande. Det känns jobbigare än att det gör ont, säger Lindberg som samtidigt tycker att det var skönt att de andra var med honom på akuten så att han fick besked och kunde prata med de andra kuskarna.

Han var med i loppet där hästen L'Amour dog på Dannero under ett lopp förra året. Då befann han sig tre ekipage bakom och lyckades undvika en krasch. I övrigt är torsdagens olycka den enda stora incident han varit med om. Han stängs också av fram till mitten av april på grund av att han stängde vägen för övriga ekipage.

– Det gör ju ingenting. Jag vet ju inte ens om jag kommer kunna köra och böterna är ju lindriga på 900 kronor. Men det handlar inte om att man försöker tränga någon eller köra fult.

Just nu är det inte tal om att köra de två hästarna där hemma. Armen är för svag och han väntar på tid hos en ortoped för att säkerställa att allt ser ut som det ska. Men han är glad att det gick så bra som det gjorde under omständigheterna och även hästen Golden League verkar må bra.

LÄS MER: Otäck olycka på Bergsåkerstravet: "Det såg ut som ett slagfält"

– Hästen verkar mirakulöst nog okej, men om det är något märker man det först när man kör. Hon går här i hagen och äter och dricker och verkar som vanligt. Jag har varit ute och klappat på henne nu på morgonen, säger Lindgren.

Han har klarat sig bra under omständigheterna men han tar också med sig en viktig sak från händelsen.

– Det är bara att konstatera att det är små ögonblicksverk som avgör. Det ger en tankeställare att det kan gå fort.

Hans Lindgren kör mellan 15 och 20 lopp per år och jobbar samtidigt som servicetekniker. Det är hårt slit att ha både heltidsjobb och hästar men han tycker att det är roligt och skulle inte byta bort det. Nu väntar han på att armen ska bli hel så att han kan fortsätta köra, men han kanske inte ens väntar så länge.

– Det kanske går ganska snabbt innan man kan köra. Vi travfolk är inte så kloka alla gånger, så vi kör ibland med skador. Jag mötte en 60-årig man som skulle köra lopp som hade satt in pacemaker för två dagar sedan. Sen kom han på att det nog inte var så klokt, säger Hans Lindgren.