Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt-Göran Öberg: Tankarna faller på plats

När jag vandrar runt på hörntomten i min egen värld med motorklipparen på högvarv - då faller tankarna på plats! Man befinner sig i ett aktivt arbete vilket kräver ett minimum av koncentration på själva utförandet varför tankarna far iväg på ett behagligt sätt till något annat.

Det kan bli funderingar kring vart har alla åren tagit vägen. Det har blivit många mil med ett antal gräsklippare som tjänat ut under de 47 år som passerat. Tänk att vi (män) klarar av detta? Vi ska ju vara värdelösa på att göra flera saker samtidigt påstås det av mindre seriösa vetenskapliga undersökningar. Ja det här var en första tanke medan gräset friseras och solen fortsätter att gassa…

Jag snurrar runt en buske och kommer plötsligt på att det inte skall bli flera buskar på den här tomten. Det är tillräckligt besvärligt att klippa ändå. Förr var det med raketfart som kvarterets nybyggare sprang runt tomterna och flåsade ikapp med grannen på andra sidan gatan.

Man får lätta upp det gravallvarliga med humor, då samtalet kring döden kommer på tal. Och det gör det allt oftare i 70 + åldern.

Nu när kroppen har mognat, inser man hur åldrandet sätter gränser för vad som är möjligt. Man behöver inte göra allt på en gång. Det är helt ok att dela upp arbetet. Då dyker tankar upp kring hur vi förlorar muskelmassa i snabb takt redan från 50-års ålder. Men studier visar på enastående resultat om vi bara tar oss tid att utföra vissa övningar att stärka ben- och andra muskler för ett behagligare liv ju äldre vi blir. Det var just det, kasta av sig latmasken, ge kroppen en chans att reparera sig. Då fordras det disciplin och planering, men alltför ofta blir det inget då soffliggaren i oss tagit över med frestande hängmattor mellan trädstammarna.

Fortsätter klippandet runt krusbärsbusken, som varje höst ger härlig skörd av mogna röda bär. Mixade blir de syrligt välsmakande, passar bra mellan tårtbottnar. Men allra godast är plockandet direkt från busken. Här dyker tanken upp kring födelsedagar. Minns 50-årsdagen som den var igår. Då fanns föräldrarna i livet och många släktingar och vänner. Vemodsfullt kan konstateras att de flesta har ”vandrat vidare”. Jag frapperas av min egen ålder nu när mina ätteläggar båda har passerat sin middagshöjd med råge. Det är märkvärdigt och en aning kymigt men naturligt. Man får lätta upp det gravallvarliga med humor, då samtalet kring döden kommer på tal. Och det gör det allt oftare i 70 + åldern. Dödsrunor har denna vår/försommar tapetserat annonssidor i media. Flera i vår närhet är drabbade. För att lätta på stämningen, återger jag vad en levnadsglad kamrat sa, då han hittat en bekant i raden av covid-19 drabbade.

– En Einar hade hela livet svårt att få egen lägenhet, men till slut fick han en, några alnar ner i jorden, en egen etta med jordvärme.

Nej nu måste jag skifta fokus och tänka positivt. Och positivt är ju att jag är i full färd med att klippa gräsmattan. Jag klarar av det på mina villkor. Nu har jag fått sällskap, flockbeteendet fungerar bland oss grannar i villakvarteren. Man lockas ut till sina tomter av grannens knattrande klippare, eller också har SMHI förutspått fyra dagars hällregn, vilket tvingar ut dem, innan lien är det enda som återstår. I varje kvarter finns det alltid någon som skiljer ut sig från mängden. Jag tänker på de enstaka som klipper när det passar dem. Påfallande ofta drar de igång sin stinkande bullrande maskin, när man planerat en lugn stund i sin bekväma solstol, för att lyssna på något intressant radioprogram. Då åker minilurarna på och volymen skruvas upp! Arbetet är snart över, det blev en stunds motion och mina tankar går till den uppfriskande duschen och en kall öl – därefter kan jag som pensionär luta mig tillbaks i tevefåtöljen och följa samhällsutvecklingen.

Då får tankeverksamheten nytt bränsle för nya kåserier på mitt sätt i lokalpressen.

Kurt-Göran Öberg,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel