Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt-Göran Öberg: Rappakalja och sammelsurium?

Bästa läsare, jag fastnade för rubriken efter den senaste partiledardebatten i SVT häromkvällen. Debatt i all ära, men det var som att se en gammal film i repris där ”skådespelarna” pladdrade på i munnen på varandra. Inget bra betyg med andra ord! Men spännande blir det att följa det politiska spelet framöver.

Det är ett exceptionellt läge just nu. Jag vill inte repetera mer om pandemin, men då vi får veta att det finns individer (ganska många) som tvekar att vaccinera sig tappar man hakan. Varför?

Och vackra maj, vart tog du vägen? Vårkänslor ja visst, men vädret lägger sordin på vårkänslan, en stor besvikelse. Känns tryggt att duktiga meteorologer som hävdar att statistiken visar att det är en normal vädersituation även 2021.

Vid mina promenader, för att hålla apostlahästarna i någorlunda trim, har jag noterat ett förändrat beteende mellan oss flanörer. Avstånd, givetvis men också en känsla av att, omedvetet eller icke, pratar man kvickare och vill snabbt komma till punkt, för att fortast möjligt fullfölja sin egen promenad. Det slår mig att här ser vi ett nytt beteendemönster som vi blivit delaktiga av genom myndigheternas upprepande påbud för att komma ur det prekära läget.

Jag beundrar de ”lärde” med olika titlar från professor till specialist, som med ett ”påtvingat” tålamod dagligen mjölkas på svar från oroliga medborgare. Där vi befinner oss nu meddelas regelbundet resultat och läge. Det blir ett malande och repeterande i det långa loppet som avtrubbar oss. Det är ju verkligen ingen rappakalja men kan tolkas som ett sammelsurium?

Och här kommer ett beklagligt bildbevis på hur vissa missköter sig i den tristess som vi drabbats av. Ett exempel på ögontjäneriet som vi har omkring oss.

Vi är bortskämda med ordning och reda. Och med lugn och ro. Förhoppningsvis kan vi återfå den känslan, så att vi får annat att oroa oss för, solskyddsmedel, myggspray och huggormarna i grässluttningarna.

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel