Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurt-Göran Öberg: Låt oss skingra tankarna…

Hej igen bäste läsare. I år är det 47 år sedan familjen lämnade Sollefteå och ankrade upp bopålarna i Myckling, Själevad. Nästan fem decennier, en stor del av den livsvandring vi var och en blir givna att ta vara på under vår levnad. I pandemitider gäller det att skingra tankarna, eller att ta paus från karantäneländet och riskgrupper? För mig som tidningsmakare av 31-åriga SjälevadsPosten, är det som vanligt fullt upp med tankar och idéer, för att sammanställa sommarnumret som kommer i juni.

Ämnet som dyker upp så fort jag kikar ut från mitt köksfönster tänker jag berätta för er med dessa rader.

När vi flyttade in i nybyggda villakvarteret, utan gräsmattor och uppfarter anlagda, låg det massor av arbete av verandor och uteplatser med mera framför oss. Det kommunala gatunätet lanserades av ansvariga, som ett nytt tänkesätt att bygga gator, nämligen inga riktiga trottoarer, men med inbjudande grönskande trottoarer, inramade med fina gatukanter av sten.

Och visst, det lät det vackert. Det blev bra ett antal år, men ack så fort gatorna förföll. Det gick snabbt, gator ska vara framkomliga och nu i dagsläget är det en stor besvikelse. Hopp och skutt, gropar och vågdalar, ja jag vet inte hur man skall beskriva nuläget. Men en bild säger mer än tusen ord, så jag har just varit ute på Matildavägen och tagit ett foto hur det ser ut just idag 16 april 2020.

Det som utmärker årets vinterresultat är hur plogningen gått hårt åt de kantmarkeringar som på flera ställen rivits sönder tillsammans med grästorvor, ja ni ser ju själva på bilderna. Självfallet litar jag på (eller?) att gatuansvariga återställer och städar bort såväl grus i massor från gräsytor, och monterar tillbaka mängden av kantsten som brutits upp av dagens effektiva snöröjarmaskiner. Vi är många i Myckling som känner stor besvikelse i dagsläget.

Ta gärna ett extra titt på fotot som är hämtat från Själevads hembygdsförenings arkiv. Fotot taget någon gång tidigt 1900-tal över dåtida bebyggelse i Myckling, med mäktiga Mycklingsberget till höger, ni kan ana Svarttjärns vatten mellan bergen. I förgrunden ses snöhinder som var vanligt förr.

Orkar ni med en rolig historia efter det negativa gatuförfallet?

Kalle stod i badrummet och betraktade sin vältränade kropp. Spände musklerna och tittade beundrande på sig i spegeln.

Han blev så upprymd att han vrålade: - Nittio kilo dynamit, nittio kilo dynamit! Hustrun öppnade dörren, och sa: - Men väldigt liten stubintråd!

Vad menar undertecknad med detta. Jo men visst, om du kommer ihåg min inledning, jag ville ju skingra era och mina tankar bort från pandemin. Lyckades jag - det vet bara du som läst det här kåseriet skrivet på mitt sätt!

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel