Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurs i ekobruk vid Hola

Ekologi, biologisk produktion, växtodling, livsmedel och småföretagande. Det är något av innehållet i den kurs i ekobruk som Hola folkhögskola bedriver.

Annons

Kursen, som startade i höstas och har 16 deltagare, är upplagd som en distansutbildning. Vid tio tillfällen träffas dock alla på Hola folkhögskola för lektioner, föreläsningar, erfarenhetsutbyte och studiebesök. En sådan träff hölls under onsdagen och torsdagen då deltagarna bland annat besökte Allsta gård i Bjärtrå.

Under studiebesöket visade Inger Holmberg gårdens grönsaksodlingar i både växthus, odlingslådor, djupbäddar och på friland. Hon gav också tips och råd om vad man bör tänka på som grönsaksodlare. Ett sådant tips var att en petflaska som man skurit botten av kan ställas över salladsplantor för att skydda dem från sniglar.

– Det blir visserligen inte särskilt vackert. Men man har ju inte flaskorna kvar så länge, bara tills plantorna blivit tillräckligt stora för att klara snigelangreppen, berättade Inger Holmberg.

Det senaste tillskottet till odlingarna, tomatpaprika, väckte också en hel del nyfikenhet bland kursdeltagarna.

– Det är första gången jag odlar sådana så jag vet inte riktigt hur de kommer att se ut eller smaka, sa Inger Holmberg.