Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurdparti stannar i parlamentet

Ledamöterna från det kurdiska partiet DTP i Turkiet stannar i parlamentet trots att partiets förbjudits, rapporterar turkiska medier.

De flesta hade väntat sig att de 19 ledamöterna skulle lämna parlamentet i protest mot Författningsdomstolens beslut förra veckan. I stället valde de att tacka ja till ett erbjudande om att gå med i Freds- och demokratipartiet, BDP, som bildades i fjol.

Det viktigaste för oss är vår demokratiska strävan. Våra väljare och landet har bett oss att stanna i parlamentet, sade DTP-ledaren Ahmet Türk, som till skillnad från de andra ledamöterna förbjudits att arbeta politiskt.

Beskedet innebär en lättnad för premiärminister Recep Tayyip Erdogan, som därmed slipper nyval och ett osäkrare politiskt läge.

Erdogan har försökt lösa kurdfrågan genom bland annat ekonomiskt stöd till det fattiga sydöstra Turkiet, där merparten av Turkiets kurder bor. De har också fått ökad rätt att använda sitt eget språk.