Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurdiskt partis öde avgörs

I veckan avgör turkiska Författningsdomstolen det kurdiska partiet DTP:s öde. Domstolsöverläggningarna är ett led i kraftmätningen mellan Turkiets traditionella makthavare och de demokratiskt valda politikerna.

Författningsdomstolen inledde sina överläggningar i tisdags, när rätten var samlad i tolv timmar. Ärendet är så digert att något beslut inte är att vänta förrän tidigast på fredag.

Den turkiske riksåklagaren anmälde DTP (Demokratiska samhällspartiet) till Författningsdomstolen 2007. Han hävdade att partiet genom förbindelser med den förbjudna gerillan PKK har blivit en samlingspunkt för verksamhet som hotar nationens sammanhållning.

DTP har 21 platser av 550 i det turkiska parlamentet. Partiet lyckades i valet 2007 kringgå tioprocentsspärren till parlamentet genom att alla kandidater ställde upp som partilösa. På så sätt kunde de utnyttja den klausul i vallagen som ger mandat till obundna kandidater med stark ställning lokalt. Efter intåget i parlamentet bildade de "partilösa" ledamöterna formellt en partigrupp.

Domstolen kan besluta att olagligförklara och upplösa DTP; samma öde som drabbat alla tidigare partier som förespråkat kurdernas rättigheter. Ett antal partiföreträdare kan dessutom förbjudas arbeta politiskt.

Företrädare för DTP har varnat för oroligheter i den sydöstra delen av landet om partiet stoppas.

Den turkiska regeringen - med rötter i den islamiska rörelse som själv gång på gång sett sina partier förbjudas av Författningsdomstolen - har inlett en process för att utöka fri- och rättigheterna för den kurdiska minoriteten i hopp om att minska stödet för PKK. Nya uppflammade oroligheter i sydost hotar dock att omintetgöra den reformprocessen.

Såväl PKK som turkiska nationalister, vars främsta företrädare finns i bland annat armén och domstolsväsendet, har intresse av att sabotera reformarbetet i den kurdiskt dominerade delen av landet.