Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurdiskt parti förbjuds i Turkiet

Turkiets författningsdomstol har beslutat att förbjuda den kurdiska partiet DTP. Partiet anklagas för samröre med den förbjudna PKK-gerillan.

Partiledare Ahmet Türk och ett antal andra höga partifunktioner utestängs från politiskt arbete i fem år.

Det här är ett olyckligt besked vid en svår och orolig tidpunkt. Svåra problem går bara att lösa med samtal. Vårt mål är att lösa problemen. Vi ger inte upp för det här, kommenterade DTP:s partiledare Ahmet Türk domstolsbeslutet på en kaotisk presskonferens utanför partilokalen i Ankara.

Turkiets största oppositionsparti, det nationalistiska CHP som ibland beskrivs som socialdemokratiskt, har länge kritiserat DTP för en alltför nära relation till PKK.

Författningsdomstolen anser att det står klart att DTP har haft samröre med den förbjuda och terrorstämplade kurdiska separatistgerillan PKK. Enligt utslaget i Författningsdomstolen kommer ärendet även att skickas vidare till allmän domstol för prövning, rapporterar TT:s medarbetare i Ankara.

EU hade på förhand varnat Turkiet att ett förbud för DTP skulle innebära att den kurdiska minoritetens rättigheter kränks.

DTP är det senaste i en lång rad kurdiska partier som förbjudits i Turkiet. Skillnaden nu är att landet för första gången har en regering som försökt få i gång en fredsprocess med kurderna och antagit en rad reformer för att stärka deras mänskliga rättigheter.