Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskapsbrist i vargdebatten

Vargfrågan är hetare än någonsin.
Jaktstopp har införts och motsättningarna ökar mellan de som är för och emot.
– Debatten behöver tillföras mer kunskap. Det är oerhört viktigt med bättre information om våra rovdjur, säger Karin Johansson, ordförande i Naturskyddsföreningen Sollefteå.

Annons

Vargfrågan är aktuell. I Junsele är skyddsjakten avbruten, och kommer att vara det tills förvaltningsrätten fattar ett beslut i frågan. Samma gäller för licensjakten av varg i resten av landet.

Ett föredrag om våra rovdjur ska nu hållas i Sollefteå och Näsåker. Initiativtagare till evenemanget är Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och Friluftsfrämjandet. De vill att folk ska få bättre kunskap om de svenska rovdjuren.

– Rovdjuren fyller en viktig funktion i naturen, precis som alla andra djur. De är en del av den biologiska mångfalden, säger Karin Johansson.

Rädslan för rovdjuren är stor. Vargen har länge, genom tradition, kopplats till ondska. Karin Johansson menar att detta ofta är boven till många människors motstånd.

– Risken för att träffa på ett rovdjur är oerhört liten. Om människor känner till mer om dem behöver de kanske inte känna sig lika rädda. Det tar tid att förändra attityder. Men jag tror att saklig information kan hjälpa, säger hon.

Karin Johansson är själv ofta ute i naturen. Hon tycker att våra svenska rovdjur är väldigt värdefulla och att vi verkligen borde värna om att ha kvar dessa.

– Det är helt fantastiskt att de fem rovdjuren fortfarande finns här i Sverige. Tänk vilken upplevelse att få se dem i verkligheten, säger hon.

Karin Johansson tycker att det är väldigt olyckligt med de stora motsättningarna som blivit i vargfrågan, men tycker att det är bra att jakten har avbrutits. Hon håller fast vid vikten av den biologiska mångfalden och att behålla en levande och frisk vargstam.

– Kan inte ett välfärdsland som Sverige hålla en livskraftig vargstam, vem ska då kunna göra det? säger hon.