Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kunskaper som kan rädda livet

Fem tuffa dagar på Sandö kan betyda skillnaden mellan liv och död. Folke Bernadotteakademins utbildning förbereder för det allra värsta som kan hända under ett utlandsuppdrag.

Annons

Smattret från ett fingerat automatvapen gör att personerna i den fullsatta bilen omedelbart hukar sig för att ta skydd. Iklädda hjälm och skyddsväst blir det extremt trångt och svårt att hitta plats.

– Men när det gäller livet kommer ni att lyckas, säger Julian Harris, projektledare för kursen HEAT - Protection against Risks and Threats in Conflict Areas vid Folke Bernadotteakademin.

Tre eller fyra gånger om året anordnas denna mycket speciella kurs som samlar folk från hela världen. Nyligen deltog 20 personer från bland annat Sverige, Finland, Schweiz, Storbritannien och Sudan.

Hostile Environment Awareness Training, förkortat HEAT, riktar sig till personer som ska på uppdrag till konfliktområden. Den engelska benämningen som på svenska betyder "Skydd mot risker i konfliktområden".

– Flera som gått kursen har senare hört av sig till oss och berättat att de haft nytta av den. Det har handlat om situationer när personer tillfångatagits i länder som Syrien och Kenya, säger Julian Harris.

Kursdeltagarnas gemensamma nämnare är att de ska på utlandsuppdrag där farliga situationer kan uppstå. Uppdragen är däremot av många skilda slag. Arbetsgivarna kan vara statliga myndigheter såväl som privata företag. Från Sverige är Utrikesdepartementet, SIDA, Migrationsverket, Polisen, Läkare utan gränser och Folke Bernadotteakademin själva några organisationer som utbildar medarbetare på Sandö. Journalister är en yrkesgrupp som brukar förbereda sig i HEAT-kurser innan resor till krigsområden.

Kurserna på Sandö startade 2005 .Med åren har efterfrågan ökat och antalet deltagare mer än fördubblats sedan 2012.

Två dagars teoretiska genomgångar och tre dagars praktik väntar vid ankomsten till ön.

– Vi startar direkt med radiokommunikation, för att folk snabbt ska få en känsla av vad kursen handlar om.

Sedan börjar ett konfliktscenario spelas upp i det fiktiva "Criseland". Alla får sin personliga skyddsutrustning med hjälm och skyddsväst. Olika farliga situationer som kan inträffa på utlandsuppdrag simuleras.

– Det är viktigt att lära sig stressmanagement, hur man reagerar i stressfyllda situationer och vad som går att göra för att lugna sig, säger Julian Harris.

Rätt agerande vid checkpoints med beväpnade vakter, säkerhet vid konvojkörning och att ta skydd vid beskjutning är några delar i kursen. Det finns också moment som Julian Harris inte vill offentliggöra, för att kommande deltagare inte ska kunna förbereda sig. Så mycket kan sägas att det handlar om agerande under fångenskap.

Vissa delar av kursen kan upplevas som psykiskt påfrestande. Men de realistiska övningarna har ett viktigt syfte.

– Hos oss kan folk få göra misstagen i säkert läge och dessutom få chansen att hoppa av om man känner att man inte vill åka.

Folke Bernadotteakademin genomför kurserna tillsammans med olika samarbetspartners. Grannarna på ön, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Räddningsgymnasiet är två. Umeå universitets utbildning i internationell kris- och konflikthantering som delvis genomförs i Sollefteå, Livgardet, hemvärnet och försvarets geografiska strålningsenhet är andra. Aktörer i rollspel, träning i terrängkörning, demonstration av effekt av automatvapen är exempel på vad akademins partners bidrar med.

Från regementet K 3 i Karlsborg kommer överlevnadsexperter och håller i delen som handlar om gisslansituationer. Regementet är vid sidan om Folke Bernadotteakademin den andra anordnaren av HEAT-kurser i Sverige. Begreppet är dock internationellt och kurser av samma slag hålls i flera länder.

Trots alla dramatiska scenarion som spelas upp är de största hoten som väntar utomlands ändå av betydligt mindre spektakulärt slag.

– Om detta speglade kursinnehållet skulle vi mest ägna oss åt att tvätta händerna och ta på oss bilbälten.

Julian Harris har själv flera erfarenheter från utlandsuppdrag. Han har även upplevt gisslansituationen vid ett tillfälle i Colombia.

– Sandö är det enda stället i Sverige där alla resurser för utbildningen finns så samlade. Sandö har också ett mycket bra rykte internationellt.