Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungsörnens angrepp mot ringmärkaren

Ett tv-inslag för Allehanda.se och programmet "Naturlikt" orsakade häromdagen stor dramatik i Ångermanlandskogarna.
Ornitologen och ringmärkaren Ove Källström blev plötsligt angripen av en kungsörnshona högt uppe i en tall när han ringmärkte ungar.
– Det har aldrig hänt tidigare, säger Ove Källström som har över 20 års erfarenhet av ringmärkning.

Redan på väg till kungsörnsboet blev ornitologerna förvånade. Honan låg kvar i boet i den branta bergssluttningen ända till dess vi kom några meter från trädet. Då först lyfte fågeln och lämnade ungen kvar. Normalt brukar honan ge sig av långt innan ringmärkarna kommer fram.

Ove Källström klättrade därefter med hjälp av alpin klättringsutrustning upp i trädet, säkrad av fågelskådarkollegan Andro Stenman. Ove är den enda ångermanlänning som kan och har rätt att klättra upp i kungsörnens bon för ringmärkning och Andro Stenman har erfarenhet av bergsklättring.

Precis när han nådde upp till den ensamma ungen i boet kom örnhonan svepande ner mot hans huvud, bara någon decimeter ifrån att träffa med de kraftiga klorna. Örnen höll säkert en hastighet av 100 kilometer i timmen.

Sedan gjorde den ytterligare några skenattacker för att skrämma bort "inkräktaren". Men Ove Källström han ducka för örnen, varnad av oss andra när örnen närmade sig. Han ville inte gärna ge upp. Efter flera försök fick han tag i ungens ben, kunde ta ner den under bobalen där han satt skyddad och kunde sätta på de två ringarna.

– Det har aldrig hänt tidigare och visst blev jag lite skärrad. Jag har däremot varit med någon gång att få smällar av slagugglor, säger Ove Källström.

När man märker slagugglor och en del andra ugglor förekommer det att ringmärkarna använder hjälm, eller till och med hög hatt för att ugglorna inte ska träffa hjässan när de försvarar sitt bo.

Det som inträffade under vårt reportage var något unikt och inget som vanliga skogsvandrare behöver vara rädd för att utsättas för.

Han säger att örnarna normalt aldrig blir så här hotfulla. Men uppdraget slutade alltså lyckligt och möjligheterna att lära mer om kungsörnarnas liv och levnadsvillkor ökar nu med ännu en unge märkt. Kungsörnen läger sina ägg på våren och ungarna brukar ringmärkas under början av juni.

Ove Källström och Andro Stenman har lång erfarenhet av Ångermanlands rovfåglar och ugglor.

I dag finns ett 50-tal kända kungsörnsrevir i länet, varav ungefär 30 ligger i Örnsköldsviks kommun. Kungsörnarna ingår också i länsstyrelsens miljöövervakningsprogram. Varje vinter inventeras antalet revir som verkar besatta och man kontrollerar sedan vilka par som fått ungar. Alla bon hinner man inte med att besöka för ringmärkning.

– Vad vi sett hittills så ser det riktigt bra ut för kungsörnen i år, speciellt jämfört med det dåliga häckningsresultatet förra året, säger Andro Stenman.

Kungsörnen är mycket beroende av gnagare och smådjur som hare. När det finns gott om byten går den till häckning och lyckas då också bättre med att föda upp ungarna. Kungsörnen lägger normalt sina ägg i slutet av mars och ungarna är i lagom ålder för att ringmärkas i mitten av juni. Då riskerar man heller inte att ungarna hoppar ut ur boet. Efter ungefär fyra månader lämnar de boet.

Kungsörnsboet vi besökte den här gången är ett av två eller tre bon paret använder.

– Kungsörnarna har ofta alternativa bon de växlar mellan inom sitt revir, säger Ove Källström.

En oroande sak är dock att boplundring och hatet mot örnarna fortfarande är ett reellt hot för örnstammen. Det visar inte minst fallet med den äggsamlare i Härnösand som åkte dit häromåret. Därför är det viktigt att den som vet var örnarna håller till under häckningsperioden håller tyst om detta.

Det förekommer att samlare med stora resurser utnyttjar lokalkännedom om rovfåglarnas häckning och till och med att de använder sig av helikopter för att göra snabba raider för att plundra bon.

Andro Stenman påpekar att det tyvärr finns tecken på att fler än den dömda mannen är ute i samma ärenden.