Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligt bröllop i juni

/

Prinsessan Madeleine ska gifta sig till sommaren.

Annons

Bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Chris O'Neill sker i Slottskyrkan den 8 juni, uppger Expressen. Hovets presschef Bertil Ternert bekräftar datumet för TT.

Det var väl väntat att vi skulle komma med ett klart datum. Jag kan bekräfta att vi har bestämt den åttonde juni, säger hovets presschef Bertil Ternert till TT.

Vigseln kommer att äga rum i Slottskyrkan på Kungliga slottet.

Mer än så kommer vi inte att kunna säga nu. Vi återkommer med mer information lite senare, säger Ternert.

Att ett besked om ett datum för bröllopet kommer nu är logiskt, anser Roger Lundgren, chefredakör för Kungliga Magasinet.

De är ju samlade runt jul och skulle bestämma ett datum, då är det rätt väntat att det skulle komma nu, säger han till TT.

Att bröllopet sker i Slottskyrkan är inte förvånande.

Storkyrkan är för stor för ett sådant bröllop. Victorias bröllop var ju tre gånger så stort än vad Madeleines kommer att bli. Det här är ett mer intimt bröllop.

Roger Lundgren gissar på att ärkebiskop Anders Wejryd kommer att viga paret.

Hovexperten Sten Hedman tycker valet av Slottskyrkan var det mest logiska valet.

Det blir lätthanterligt och passar utmärkt. Det blir ju naturligtvis inte samma stora bröllop som Victoria och Daniel hade. Dessutom är Madeleine en person som egentligen inte är så förtjust i uppmärksamhet.

Chris O'Neill är katolik och Sten Hedman tror att ett alternativ är att de först har ett stort bröllop i Stockholm.

Sen skulle de i så fall har ett lite diskretare i USA för vänkretsen. Vi tycker att det är roligt för dem, det är alltid roligt med folk som hittar kärleken. Men vi tycker inte att det är någon nationell angelägenhet som är intressant för någon bredare krets än familjer och vänner, säger Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och vice ordförande i Republikanska föreningen.

TT: Hur påverkas ni av sådana kungliga händelser?

Varje gång som det har hänt någonting med medlemmar av kungafamiljen, särskilt vid bröllop och barnafödslar, så har Republikanska föreningen ökat i antal. Vi har haft våra kraftigaste uppgångar i samband med sådant. För oss är det alltid bra när det händer saker i kungafamiljen.

Prinsessan Madeleine, som är den fjärde i tronföljden, och brittisk-amerikanske Christopher O'Neill tillkännagav sin förlovning den 25 oktober i år.

Han är 38 år och utstrålar säkerhet och värme, så prinsessan Madeleine är väldigt glad och det är vi också, sade drottning Silvia då.

Prinsessan Madeleine och fästmannen gav inga intervjuer när de meddelade sin kärlekslycka för omvärlden. Men en video, där de båda utväxlade leenden och som avslutades med ett uppmärksammat "tihi", berättade paret med egna ord:

Chris friade till mig i New York i början av oktober, och vi är väldigt lyckliga, sade prinsessan i videon.

Hennes fästman berättade att de båda känt varandra i två år och att han till slut samlade mod och frågade om prinsessan Madeleine ville gifta sig med honom.

Tack och lov sade hon ja, fortsatte han och berättade samtidigt att han håller på att lära sig svenska.

Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine är också hertiginna av Hälsingland och Gästrikland och hon är född den 10 juni 1982 på Drottningholms slott. Hon arbetar vid World Childhood Foundation i USA och är bosatt i New York.

Christopher O'Neill föddes den 27 juni 1974 i London där han växte upp med sina föräldrar. Under de senaste 16 åren har O'Neill arbetat inom finansbranschen. I dag är han delägare vid Noster Capital, ett finansföretag med kontor i London och New York.

Mer läsning

Annons