Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungliga Operan byggs om för två miljarder

Annons

Regeringen utlovar två miljarder till att bygga om Kungliga Operan i Stockholm. I stället för ett nytt operahus tänker sig kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) en ny opera i den gamla.

De som trott att Sverige skulle följa i fotspåren av våra nordiska grannländer och bygga ett nytt operahus i Stockholm fick se drömmen gå i kras. Regeringen vill i stället göra en omfattande ombyggnation av nuvarande Kungliga Operan, ett vägval som välkomnas varmt av operachefen Birgitta Svendén:

Det som varit den verkligt stora frågan är ju just huset, sedan jag tillträdde har vi verkligen försökt tänka till kring vad det här huset ändå besitter och då kan man ju börja med det helt fantastiska läget.

Birgitta Svendén bedyrar att hon både inför sig själv och inför kulturdepartementet varit minst lika tydlig med allt det som inte fungerar. Förutom arbetsmiljöförbättringar och moderniseringar av stora scenen efterlyser hon en ny mindre scen till mer experimentella satsningar men också för uppsättningar riktade till barn och ungdomar. Hon vill också att operahuset ska göras mer öppet och publikt.

Plan under nästa år

Enligt kulturministern är regeringen beredd att avsätta två miljarder kronor till satsningen. Statens fastighetsverk får nu i uppdrag att tillsammans med Operan ta fram en plan som ska redovisas under 2014.

Vi ser inga hinder för att det här skulle gå igenom, jag tror det välkomnas av alla, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M) som dock inte kan säga vad som sker vid en eventuell valförlust. Det vi kan göra är att ta fram en plan och se till att det finns pengar avsatta.

Under många år har ett helt nytt operahus diskuterats men Birgitta Svendén tycker sig, trots kampanjer som Operainitiativet, inte ha sett någon bred allmän opinion för en sådan satsning.

Stjäl pengar från konsten

Kulturdepartementet i sin tur framhåller att ett helt nytt operahus riskerar att stjäla pengar från den konstnärliga verksamheten. Operahuset i Köpenhamn är ett aktuellt exempel på det. Birgitta Svendén menar att såväl Norge som Finland, till skillnad från Sverige egentligen inte hade något alternativ till nybygge.

I Oslo hade man en biograf och i Helsingfors ett väldigt nedslitet icke fungerande operahus. Danmark skulle kanske ha klarat sig med det gamla men där fick man ju ett nytt hus.

Den nya operan i Köpenhamn var en gåva till staten från skeppsredaren Mærsk Mc-Kinney Møller.

Frågan är hur långt de aviserade två miljarderna räcker för Stockholms del? När ombyggda Royal Opera House i London invigdes för 14 år sedan var det redan då till en kostnad av 2,3 miljarder kronor. Arkitekter och byggare hade stångat sig blodiga för att inte förstöra kulturhistoriska värden. Birgitta Svendén har ännu inte haft några överläggningar med Riksantikvarieämbetet.

Men det är ingen orsak till skrämselhicka.

Mer läsning

Annons